Menu

Bażant

Dostałam wczoraj bażanta. Nie bardzo wiem co z nim począć bo nigdy nie jadłam bażanta. W internecie jest mnóstwo przepisów, ale ja wolałabym takie naprawdę sprawdzone. Proszę o podanie - jesli takie macie. Dziękuję.

Matina
 552  2

Znajdź pytania na ten sam temat:

przepis bażant

Odpowiedzi

stokrotka30
Z bażanta NAJPYSZNIEJSZY jest rosołek,jeśli chodzi o mięso ,to niewiadomo ile takie ptaszysko sobie żyło,jeśli jest stary to mięso będzie twarde.....można też upiec z przyprawami(najlepiej dużo ziół)i z jabłkiem(kwasek z jabłka sprawia ,że włókna kruszeją i mięso jest delikatniejsze)Trzeba nasmarować ziołami i oliwą lub olejem włożyć do mięsa jabłko i zostawić,najlepiej na całą noc w lodówce-potem w piekarniku piec delikatnie ze 2- 2,5 godz.Osobiście nie przepadam za dziczyzną,ale jeśli sie trafi ,to rosołek jest obowiązkowo,a mięso obieram z kości i robię z sosem koperkowym!!
Jaga80
Ja zrobiłam zwyczajny rosół z bażanta i przyznam szczerze,że nigdy lepszego i bardziej aromatycznego nie jadłam.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.