Menu

bigos

dzie2wczyny jak robicie bigosik:)

samanita
 1277  11

Znajdź pytania na ten sam temat:

obiad

Odpowiedzi

StepByStep
dzwonię do mamusi (grins)
lola86
u nie też mamusia zawsze robi już wiem co będę jeść jutro (grins)(grins)(grins)
andziabuziak
ja robie tylko ze słodkiej mezowi .bo tylko taka lubi.gotuje kapuste ,podsmażam kiełbase pokrojoną w kostkę ,póxniej do niej dodaje koncentrat smaże dalej i wrzucam to do ocedzonej gotowanej kapusty i mieszam ...przyprawy liśc laurowy i ziele angielskie z kapustaą gotowane ...kiełbasa podsmażana na przyprawie do grila bo tak mąż lubi.... mieszam i am.....(glodna) jeszcze lepiej smakuje jak co dziennie(3dni) po godzince wrecz na patelni bigos podsmazasz
beatka7623
1 dzień - przelewam na durszlaku kapustę kiszoną i obgotowuję
2 dzień - dalej gotuję kapustę W między czasie podsmażam na patelni boczek, kiełbaskę i cebulkę pokrojoną w kostkę Dodaję do kapusty Namaczam i gotuję grzybki, kroję i dodaję do kapusty Na koniec dodaję pieprz, ziele angielski, liść laurowy, majeranek Gotuję Na koniec dodaję odrobinę wegety ( jesli mało słony ) i można dodać przecier pomidorowy Smacznego
kasia222
fajne sa przepisy na internecie wystarczy wpisac przepis na tradycyjny bigos i masz wszystko opisane
Juli1303
A ja robie pół na pół z kiszonej i surowej, do tego podsmażona karkóweczka, boczek czy kiełbaska, suszone grzybki, marchewka potarkowana, sól ziołowa, pieprz i gotuje jakieś 4-5 godzin na małej wodzie
mamabecia
gotuje kapuste najpierw na kosci,potem ja wyjmuje,dodaje mieso w kostke,lopatke lub karkowke.nastepnie dodaje kielbaske podsmazona z cebulka.przyprawy;lisc laurowy ziele angielskie wegeta przyprawa do bigosu majeranek i koncentrat.jak jest zbyt gorzki dodaje lyzke cukru!jest pyszny-wszyscy go chwala.
xkasiulax
Beatki przepis jest baaardzooo apetyczny (glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)
beatka7623
Do mojego przepisu można dodać jeszcze miąsko z golonki (kciuki)(kciuki)(kciuki)(kciuki)(kciuki)(kciuki)(kciuki)

A jak mi się znudzi bigos a mam jeszcze włożony w słoiki Wkładam do gara zalewam większą ilością wody Gotuję, dodaję ziemniaczki pokrojone w kostkę i mam kapuśniak (kciuki) Jeśli za mało kwaśny jak na zupę można dodać troszkę kwasku cytrynowego (kciuki)
Achcha
Najpierw osobno nastawiam kiszoną kapustę. W drugim garnku gotuję słodką kapustę z kawałkiem mięska (boczek, podgardle, łopatkę - zależy co mam) i dodaję do tego ze trzy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i odrobinę cząbru - nie można dać za dużo bo będzie gorzki. Jak mięsko się ugotuje to wyciągam, kroję i wrzucam z powrotem, dodaję pokrojoną kiełbaskę (wcześniej obsmażoną z cebulą na patelni) i dopiero dorzucam kiszoną kapustę, dodaję przecieru, jeszcze trochę gotuję i git!(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.