Menu

BIGOS

dziewczynki dajcie mi przepis na standardowy bigos, wiem ze bigos to smietnik bo daje sie co sie tam ma i uwaza ale ja sie przyznam ze juz 5 lat tego nierobilam i... az wstyd sie przyznac ale...zapomnialam(smiech)

madziullka
 695  9

Znajdź pytania na ten sam temat:

bigos

Odpowiedzi

koza54
kapysta kiszona+pół główki zwykłej. jak chcesz taki fajny bigosik to zrób z żeberkami a jak chcesz z byle czym to dodaj np. kiełbasy, kawałek boczku, marchew, por. przyprawy wg uznania i przecier pomidorowy.
madziullka
ok dzieki na żeberku nie jadlam wiec sprobuje... wyjdzie co wyjdzie (smiech)(smiech) ...
koza54
taki bigosik jest pycha :D
sque
Ja właśnie też robię bigos. Tyle, że z samej kapusty kiszonej, do tego mięso gulaszowe z indyka i grzybki, oczywiście przyprawy i koncentrat pomidorowy. Robię go pierwszy raz więc trzymajcie kciuki żeby wyszedł (grins)
samanita
hehe ja wlasnie wrocilam z zakupow bo tez planuje zrobic bigosik, tylko ja mam tak kapuste kiszona i dwie male glowki bialej, mieso gulaszowe wieprzowe, grzybki, przyprawa do bigosu, liscie laurowe, ziele angielski, wiadomo koncentrat i chyba tyle:)
Runka
a ja robie bigos głównie ze swierzej kapusty do tego dodaje mala garstke kiszonej, do tego szynka lub lopatka, jakas dobra kielbasa, przyprawy (pieprz, papryka ostra ale tak minimalnie, papryka slodka duzo jej, lisc laurowy, ziele angielskie, triszke soli) no i koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
tymianek
(kwiatek) ja robie podobnie jak dziewczyny, tylko, że ja dodaje i mięso i wędlinę ( np. wieprzowiną, boczek , kiełbaskę) oraz koniecznie dodaję jeszcze trochę czerwonego wytrawnego wina ( ok. 100 ml)
madziullka
robie tez na żeberkach;-) dałam śląskiej, łopatki,boczku parzonego,ziele,liśc itp. (to co piszecie;-) hm... zobaczymy co z tego wyjdzie heheh...dawnooooo nie robilam i mi sie zapomnialo... jutro robie golabki z miesa z lopatki(zmielone w domku..podobno pycha...
amalka
Kapusta pół na pół (gotowana osobno przy czym kiszona- z kminkiem), kiełbasa i trochę mięsa gulaszowego, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu (lub mielony), maggi, koniecznie grzybki suszone i suszone śliwki (alternatywa dla wina ale z winem gotują moi rodzice i też mi smakuje; choć ze śliwką bardziej)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.