Menu

Bigos

Kochane poproszę o sprawdzony przepis na bigos, taki z kiszonej kapusty. Z góry wielkie dzięki(kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)

Magdzik
 386  2

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie kapusta kiszona bigos

Odpowiedzi

amalka
Z kiszonej nie robię, ale mieszam takową ze słodką (proporcja 1:1)

Kapuchy gotuję osobno, do miękkości i w miarę zredukowanego (osolonego) płynu. Oczywiście obowiązkowo z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, odrobiny kminku, pieprzu w ziarnach, maggi, kilku ząbków czosnku i bezwarunkowo śliwek suszonych/ wina czerwonego. Preferuję bigos jedynie z kiełbasą + filet z kurczaka, ale z każdym mięsiwem postąpiłabym tak samo- duszę, dorzucam cebulkę w kostkę, smażę i do kapuchy. Dodaję gotowane osobno suszone grzybki (prawdziwki na ogół), wraz z wywarem z owych. Mieszam wszystko razem, dodaję koncentrat pomidorowy i duszę jeszcze chwilę. Po przestudzeniu gotuję raz jeszcze. Następnego dnia to samo i wówczas bigos smakuje najlepiej.
amalka
Ps. Kapusty kiszonej nie płuczę (nawet jeśli jest mocno kwaśna) a jeśli jest mało kwaśna, dodaję więcej niż słodkiej.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.