Menu

chrzan

Znacie przepis na chrzan taki zwykły do słoika?

Bestyjka
 284  5

Znajdź pytania na ten sam temat:

Dorośli Dom i Ogród chrzan

Odpowiedzi

oli28
- bulwy chrzanu - najlepiej jednoroczne (ich liczba zależy od tego, ile chrzanu chcemy otrzymać; średnio z około 1 kg bulw można przygotować 3 - 4 małe słoiczki chrzanu),

- ocet winny lub kwasek cytrynowy,

- sól, cukier.

Przygotowanie

Oczyszczony i obrany chrzan należy zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Niektórzy polecają, aby użyć do tego celu malaksera, ale doświadczone gospodynie domowe twierdzą, że tylko starcie bulw na drobnej tarce gwarantuje właściwą konsystencję masy. ROBIŁAM JEST OK
Bestyjka
Ale ile tego cukru , octu i soli?
oli28
Ja to sypie na oko i próbuję,trudno mi tak podać w proporcjach
MamaMateuszka
A ja wrzucam chrzan w całości do zamrażarki, oczyszczony oczywiście i kiedy potrzebuję to na bierząco ścieram. Zamrożony ściera się o wiele lepiej niż świeży.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.