Menu

ciasta

Za kilka dni moja Dagmara konczy roczek, milo byc u nas dosc sporo gosci wiec chcialam zamowic tort i ciasta, ale jednak liczba ludzi sie zmniejszyla do 10 to postanowilam upiec jednak cos sama, mimo to, ze nie jestem w tym dobra:) Chcialabym, zebysicie mi doradzily co bym mogla upiec, zwazywszy na to, ze jest cieplo i pewnie tak slodkiego sie nie bedzie chcialo jesc. Tort zamowie napewno, ale jakie ciasta bym mogla zrobic(poprosze razem z przepisami), przewaznie robilam zawsze jakis biszkopt z galaretka,fale dunaju czy sernik...chcialabym cos nowego............................................korzystajac z okazji zapraszam do polubienia mojej str na faceboku: http://www.facebook.com/pages/samanita_make-up/179179292140278

samanita
 593  7

Znajdź pytania na ten sam temat:

ciasto

Odpowiedzi

Maffi
Mi się wydaje, że jakieś ciasto z owocami, mój ulubiony to skubaniec :)
Tort bedzie już ciężki i z kremem, więc w kolejne ciasta z kremami nie ma sie co pakować, zaraz poszukam przepis ;) bo chyba sama go dzisiaj zrobie :)
minio
u mnie forore robia ciasta z kokosem-oto jeden z przepisow: CIASTO KOKOSOWE
na ciasto:20 dag maki pszennej,10 dag cukru,10 dag margaryny,2 jajka,4-5 lyzek smietany,1 lyzeczka proszku do pieczenia,tluszcz do blachy
na mase kokosowa:20 dag wiorkow kokosowych,2 jajka,20 dag masla,10-15 dag cukru

plaska blache wysmarowac tluszczem.Margaryne utrzec z cukrem oraz jajkami na pulchna mase,dodac smietane,przesiana make i proszek do pieczenia,dokladnie wymieszac i przelozyc na blache.Wiorki kokosowe,maslo,jajka i cukier zagniesc jak na posypke i nalozyc rownomiernie na ciasto.Piec w piekarniku o temperaturze podobnej,jak przy wypieku babek ucieranych.

ZYCZE POWODZENIA I SMACZNEGO
Maffi
Skubaniec:
1 margaryna
4 jajka
pół szklanku cukru do ciasta i 1 szklanka do piany z białek
3 szklanki mąki krupczatki ( ja robie z taką jaką mam w domu i tez wychodzi)
kakao
owoce

Z żółtka oddzielić od białek, z bialek ubić piane+ 1 szk cukru, ciasto zagnieść podzielić na 3 częsci, do jednej czesci dodac kakao ( nie mam napisane ile , daje zawsze na oko;) z 2 lyżki)

Ciasto skubac palcami na blache wysmarowaną margaryną, najpierw białe ( tylko tak żeby prześwitów nie było, bo owoce sie przypalą) potem owoce, ciemne, piana, i na koniec znowu białe.

Jest dosyć płaskie, chyba ze piana napuchnie ;) ale proste i zawsze wychodzi nawet w beznadziejnym piekarniku.

Owoce to jakie sie ma pod ręką, może byc nawet dzem, ale taki swojskiej roboty bez zelfiksów itp. Truskawki, jagody, wisnie, raz robilam nawet z mrożoną żurawiną- ale jest cierpka i nie można jej dac za duzo.
minio
Maffi jaki jest czas pieczenia SKUBANCA i w jakiej temperaturze
emikacpi
shrek jest typowo na upały i wysoki więc super wyszedłby w tortownicy
daryjka87poznan
Polecam 3 bita.
monka21m
Ja bym zrobiła coś z truskawkami, tylko zazstanów się czy nie szkoda na to czasu i pieniędzy, bo u nas np. jak jest tyle do wyboru to i tak każdy zjada po kawałku i potem dużo zostaje i się niszczy i potem zjadają to kury. U nas na roczku był tort i kruche ciasteczka do przegryzania. Tortu mimo 18 gości została prawie połowa, a ciasteczka się nie niszczą i mamy jeszcze do dzisjeszej herbatki
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.