Menu

Ciasto do pizzy

Dziewczyny mam pytanie: Jak robicie ciasto do pizzy? Żeby było podobne do tych w pizzerii? Cieńkie z fajnymi chrupiącymi brzegami.

nata
 646  6

Znajdź pytania na ten sam temat:

przepis ciasto pizza

Odpowiedzi

artanis
Ja robię rozczyn z połowy paczki drożdży, 1/3 szklanki wrzątku do którego do pełna dolewam zimnego mleka, łyżeczki cukru i paru łyżek mąki. Jak się 'spieni' i zacznie rosnąć, dodaję mąkę wyrabiając, następnie odrobinkę czosnku, oregano i soli zmieszanych z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wyrabiam, zostawiam do wyrośnięcia. Wychodzi bardzo dobre ciasto i ma pyszne brzegi:)
artanis
@goska: z mlekiem jest mniej gniotowate, bardziej puszyste, spróbuj kiedyś.
KdaPl
Zamiast zwykłaej wody daję mineralną gazowaną - rewelacja :)
KdaPl
@melissa: my dajemy wodę żywiec, innych nie próbowaliśmy, tak że nie wiem czy smaku nie zmieni
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.