Menu

ciasto z mikrofalówki- parę pytań

Przepraszam ale nie pamiętam która to mama podawała ten przepis a nie mam teraz możliwości przejrzenia archiwum.
Jestem beztalenciem kulinarnym więc może spieprzyłam i takie łatwe ciasto.

Mam pytania do mam,które takie ciasto robiły.Moje po ostygnięciu i pokrojeniu zrobiło się twarde- czy Wasze też takie było? Może by tak dodać proszku do pieczenia? Czy takie ciasto można by upiec w piekarniku i na ile trzeba je tam włożyć i na jaką temperaturę ustawić?

goskapolak
 645  8

Znajdź pytania na ten sam temat:

13-18 lat Odżywianie ciasto z mikrofali

Odpowiedzi

madzia1330
MI ROWNIEZ SIE ZROBILO TWARDE ... ALE ZNAM JESZCZE JEDEN PRZEPIS , CHOC NIE JEST Z MIKROFALI , ALE TAKZE NIE Z PIEKARNIKA... NAPEWNO CI SIE UDA ... :))


------ BANANOWIEC -----


Masa bananowa:
2 galaretki cytrynowe
4 banany
1 żółtko
15 dag masła
cukier waniliowy
Do dekoracji:
1 banan
1 galaretka pomarańczowa
Ponadto:
około 15 dag biszkoptów

Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 23-25 cm) wyłożyć biszkoptami.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić. Banany obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko utrzeć z masłem i cukrem waniliowym. Połączyć z tężejącymi galaretkami cytrynowymi i bananami. Masę bananową przełożyć do tortownicy.

Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie udekorować plasterkami banana.

Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce. :)))
amalka
Ten przepis podała Dominikas87

Ps. Może następnym razem dostanę to ciacho do kawki co Domiś? (cukierek)
goskapolak
Madziu na pewno wypróbuję bo uwielbiam takie ciasta.Ale czy przypadkiem banany nie powodują,że galaretka nie tężeje?
madzia1330
AHA , ZAJRZALAM W INTERNET , JEST JESZCZE JEDEN PRZEPIS NA CIATO Z MIKROFALOWKI ... TAKI JAK PISZESZ ... ZEBY DODAC PROSZEK DO PIECZENIA - CHOC PRZYZNAM SIE PROBOWALAM TYLKO KOLEZANKI Z NM PRZEPIS , TEGO NIE - MOZE I WARTO :


-----
POTRZEBUJEMY: * 4 łyżeczki stołowe mąki(tortowej)

* 6 łyżeczek stołowych cukru

* 2 łyżeczki stołowe kakao

* 1 jajko

* 4 łyżeczki stołowe mleka

* 3 łyżeczki stołowe oleju roślinnego

* 0,5 łyżeczki stołowej proszku do pieczenia

...
goskapolak
Dzięki Amalko.Dziś net mi strasznie fiksuje,ciągle mnie wywala z netmamy więc i tak chyba nie zapytam o nic Dominiki:(
madzia1330
NIE BANANY MOZNA UZYWAC , GALARETKA NIE TEZEJE TYLKO JAK DODAJE SIE SWIEZE OWOCE TAKIE JAK :papaja, ananas lub kiwi :)))
dominikas87
Kochana Kasiu mowisz i masz (cukierek)
dominikas87
kochane nie wiem dlaczego zrobiło sie twarde i suche moze dodajce troszke wiecej mleka moje wychodzi idealne mozecie rowniez posmarowac dzemem Zapraszam do mnie (kciuki)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.