Menu

CO BY TU UPIEC

Mamuski co moge upic szybko i z malej ilosci skladnikow mam ochote na cos dobrego moze macie jakies przepis(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)

aneczka
 678  8

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie slodkosci

Odpowiedzi

aniula
Lekkie ciasto z owocami

Ciasto lekkie, puchowe, wręcz biszkoptowe, do którego pasują każde owoce: zarówno świeże jak i mrożone. Nie grozi zakalcem :). Robiłam je wielokrotnie w przeszłości, czasem dzieliłam ciasto na pół i do jednej części dodawałam kakao - dla urozmaicenia. Zdecydowanie ciasto dla początkujących, posmakuje każdemu i do zrobienia w 5 minut :). Na wzór najłatwiejszego ciasta na świecie, lecz w innych proporcjach.

Składniki:

* 6 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* 150 ml oleju
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* owoce: świeże lub zamrożone (dałam około 0,6 kg - zamrożona borówka amerykańska i czereśnie)
* 1 łyżka kakao (tylko jeśli podzielicie ciasto na 2 części)

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam
mniejszą formę, więc ciasto wyszło wyższe). Na wierzch wysypać owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)
aniula
przepis wkleilam, z netu , robilam z truskawkami...pycha!!!!!(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)
emiliab
Rolada z bitą śmietaną i owocami.
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijasz na pianę, dodajesz żółtka i cukier i miksujesz ąż będzie bardzo puszyste dodajesz mąkę i proszek delikatnie mieszasz. masę wykładasz na blaczę wyłożoną pergaminem i wstawiasz do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 min.(może być krócej ). Zaraz po wyjęciu z piekarnika zawijasz w roladę razem z pergaminem, dodatkowo w lekko zwilżoną ściereczkę. po godzinie ubijasz śmietanę, delikatnie rozwijasz roladę usuwasz pergamin wykładasz bią śmietanę dowolne owoce (najlepsze są truskawki) zwijasz i masz gotowe pyszne ciasto. U mnie znika w 10 minut.(cukierek)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)
hania001
A ja dziś bede piekła babeczki, znajomi nas dowiedzają i chce coś na szybko zrobić.
Bułeczki z rodzynkami:
225g mąki pszennej
2 łyzeczki proszku do pieczenia
1 łyzka stołowa cukru
szczypta soli
75g pokrojonego w kostke masła
40 g posiekanych kandyzowanych wisni
40g rodzynek
1 rozkłucone jajko
50 ml mleka
(zamiast wiśni daje sk€rke pomarańczowa i morele suszone-to co mam)

Do duzej miski przesiac make, proszek i sól oraz cukier. Dodac masło, i rozcierac opuszkami palców az składniki zaczną przpominac zacierki.
Wrzucić owoce i dolać jajko.
Pozostawic jedna łuzke stołowa mleka reszte wlac do masy, wyrobic na gładkie ciasto.
Na opruszona mąką stolnicy rozwałkowac placek o grubosci 2 cm. Foremką o śrenicy 5 cm wyciac z ciasta krążki.
krążki ułożyc na przygotowanej blaszce, i przy pomocy pedzelka posmarowac mlekiem
Piec w piekarniku rogrzanym do 220c przez 8-10 min, do chwili gdy nabiora złocitego koloru.
Smacznego:)
hania001
(kwiatek)
ewelinas
ja proponuje racuchy na drożdżach:p


Składniki na dwa talerze racuchów:

* 1/2 kg mąki
* 50 g świeżych drożdży (pół opakowania)
* szczypta soli
* 1 - 2 łyżki cukru
* 1,5 szklanki letniego mleka
* 1 jajko

Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się nie zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

i smażyć na patelni lub w garnku (wtedy wychodzą tak jak pączki:P) olej nie moze być bardzo rozgrzany.
aneczka
dziekuje za przepisy (klaszcze)(klaszcze)(klaszcze)(klaszcze)(klaszcze)(klaszcze)
Nicoletta
a ja jutro zrobię ciasto aniuli z truskawkami (glodna)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.