Menu

CO Z TYM RYZEM?

JAK UGOTOWAC RYZ ZEBY NIE BYL KLEJACY TYLKO SYPKI?ROBIE DOKLADNIE TAK JAK NA OPAKOWANIU I DOBRZE PLUKAM ALE I TAK JEST KLEJACY...:(

kasia71186
 772  10

Znajdź pytania na ten sam temat:

Niemowlęta Odżywianie ryz

Odpowiedzi

Mandarinios
Ja zawsze gotuję go trochę krócej a potem na sitko i przpłukuję dość obficie zimną wodą ale krótko, żeby nie wystygł. Również ważne jest aby torebki ryżu były dość duże(chodzi mi o sam woreczek) wtedy ryż ma gdzie pływać i nie robi się klucha. Możesz też do wody wsypać dwie łyżeczki kurkumy, ryż będzie śliczny żółty i też będzie się mniej kleił - smak się nie zmienia.:)
anetakam0
sama jestem ciekawa

czasem piękny a czasem ... dla psa wyrzucam paćkę
krasna1
jest ryż w torebkach jakoś na p i on jest sypki po ugotowaniu
parabiole czy jakoś tak
proszę się nie śmiać bo ja jem tylko jaśminowy
oooooooo on też jest sypki
kupuje u chińczyków torbę 25 kilo
kasiaimaks
w proporcji 3:1 wystarczy:))
kasia13_archiwum
Ja zawsze gotuje tak (uzywam ryz basmati).

Mocze ryz przez jakies 10 minut.

Potem do garnka daje odrobine masla lub oliwy z oliwek. Wrzucam ryz odsaczony z wody... podsmazam chwile. Zalewam woda tak, zeby byl przykryty tak z 1-1,5 cm woda. Doprawiam... sol... ewentualnie curry badz szafran.
Gotuje na srednim ogniu pod przykryciem, az woda wyparuje, a w ryzu porobia sie dziorki.
Wylaczam kuchenke. Pokrywke owijam bawelniana sciereczka kuchenna i zostawiam tak, az ryz "dojdzie"...

Tak sie robi ryz po arabsku...

Na spodzie ma chrupka skorupke...

Mozna robic wiele wariacji... z warzywami, z migdalami, orzeszkami pioniowymi... przerozne.
Remedios
dokładnie tak jak napisała Magic, nie mieszaj, bo jeszcze dodatkowo się przypali. Powinien się dobrze ugotować jeśli jest w proporcjach 1:2 (dla dwóch osób: dwie szklanki wody na szklankę ryżu )
Bardzo polecam ryż basmati, najczęściej się udaje na sypko i bosko pachnie, po ugotowaniu rozmieszaj delikatnie widelcem, nie łyżką bo się rozpaćka. Trzeba próbować:) powodzenia:)
kasia13_archiwum
piniowymi... ;)
kasia13_archiwum
Dokladnie. Ryzu podczas gotowania sie nie miesza...
lolita
Ja gotuje w proporcji 2:1 i dodaje odrobine oleju.Mam zawsze sypki.Ale to tez zalezy od ryzu.Najzwyklejszego nie kupuje bo robi sie ciapa czasami lub jak dodaje go do zupy a ona troche postoi to jest ryz na gesto a nie zupa
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.