Menu

cukinia

proszę o jakieś przepisy na cukinie!

mamabecia
 471  4

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie jedzonko

Odpowiedzi

Kasik34
Cukinie kroimy na plasterki,solimy i przesypujemy bulka tarta.Smazymy na oleju az bedzie mocno miekka,na koniec mozemy posypac serem zoltym,pycha.
xkasiulax
Zapiekanka z cukinii (glodna)
Cukinia
pieczarki
pomidory
sól,pieprz
łyzka oleju

ser żółty tarty
Cukinię pokroić w cienkie, pomidory w nieco grubsze, a pieczarki w bardzo cienkie plasterki i osolić. Żaroodporną formę posmarować olejem i układać w niej warstwami cukinię i pokrojoną w talarki cebulę. Na cebuli ułożyć pieczarki i przykryć plastrami pomidorów. Posypać pieprzem, tymiankiem i tartym serem, skropić oliwą. Piec 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp 190 st.
przepis z netu nie próbowałam
xkasiulax
cukinia na masełku
* 1 szt. cukinia
* 2 łyżka masło
* 1 szt. plaster pomidora
* 1 szczypta sól biała
* 1 szt. listek bazylii
Sposób przygotowania

1. Cukinie myjemy, kroimy w kosteczkę.
2. na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukinię.
3. smażymy na małym ogniu.
4. usmażoną cukinię przekładamy na talerzyk jako dekorację używamy pomidora i listka bazylii.
5. na koniec solimy niewielką ilością soli.

jadłam mniaaammmmmmmmmmm
euphoria29
CUKINIA A LA BIGOS


duża cukinia (najlepiej młoda bez pestek) albo 2 małe cukinie
50 dkg pieczarek lub 10 dkg suszonych grzybów
25 dkg wędliny (np. szynki) lub kiełbasy
4 duże marchewki
2 duże pietruszki
2 duże cebule
1 średni seler
strąk czerwonej bądź zielonej papryki
koncentrat pomidorowy
pieprz
sól
ew. vegeta
kilka łyżek oleju


1. Pieczarki pokroić w plasterki (jeśli ktoś dodaje suszone grzyby, to wcześniej należy je ugotować, a następnie pokroić w paski).

2. Seler, pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do rondla i dusić na wolnym ogniu, pamiętając, by na dno rondla wlać odrobinę oleju (w trakcie duszenia warzywa puszczą sok, więc oleju będzie potrzebna minimalna ilość)

3. Cebule, paprykę i szynkę bądź kiełbasę - pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

4. Cukinię obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (jeśli cukinia ma duże pestki, wcześniej ją wydrążyć). Poddusić 10 min. na wolnym ogniu. Cukinia puści sok, który częściowo odparuje podczas duszenia wszystkich składników. Jeśli nie chcemy, aby bigos wyszedł zbyt rzadki, część soku z cukini można odlać.

Gdy osobno duszone warzywa będą prawie miękkie, połączyć je, przyprawić wg uznania oraz dodać koncentrat pomidorowy do smaku. Wszystko dusić jeszcze na wolnym ogniu ok. 10 - 15 min.

Uwagi:
Warzywa dusi się osobno, ponieważ jedne miękną szybciej a drugie wolniej.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.