Menu

Cukiniaaaaaaaaaa!!!

Dziewczyny jak przyzadzacie to pyszne warzywko???kupilam kilka i moze macie jakies super sposoby ktorych ja nie znam....(awve)(awve)(awve)(awve) czekam na propozycje(kciuki)(kciuki)(kciuki)

aniula
 1030  29

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie warzywa gotowanie cukinia

Odpowiedzi

monique25
bigos z cukini jest pycha i faszerowana cukinia jest super tylko musze przepis poszukac
aniula
a jak sie robi taki bigos???
karolincia
Ja robię leczo z cukinii z papryką pomidorkami i kiełbaską mmmmmmmm aż mnie ochota wzięła mniam
monique25
Składniki:

- ok 6 cukinii ( takich mniejszych)



Farsz:

- 0,5 kg mięsa mielonego (chudszego)

- 1 butelka sosu pomidorowego lub ketchupu lub pomidorów w zalewie ( własnej produkcji)

- 2 duże cebule

- 2 duże marchwie

- 20 dkg sera żółtego

- pęczek zielonej natki pietruszki

- czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek, oraz wg uznania ulubione przyprawy.



Wykonanie:



Cebulę pokroić w kostke i przysmażyć na patelni, odłożyć na bok.

Następnie przysmażyć mięso mielone, dodająć do niego czosnek przyprawy, zioła.

Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę oraz marchew startą na małych oczkach, następnie sos pomidorowy lub ketchup .

Wszystko razem wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu , co jakiś czas mieszając całość, aż do chwili zgęstnienia sosu.

Gotowy sos doprawić do smaku.

Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką.

Gotowym farszem napełniamy cukinię.

Posypujemy ją zieloną natką pietruszki i startym żółtym serem.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 30 min, a następnie ściąganmy pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu zarumienienia sie żółtego sera.
aisyrk3017
Ja dodaje cukinie do lecza .........
carla1978
Kilka fajnych przepisów widziałam w grupie Przepisy kuchni wegetariańskiej
monique25
Składniki
80 dag cukini
2 cebule
10 dag boczku świeżego
20 dag kiełbasy
2-3 pomidory lub przecier pomidorowy
1/5 kostki tłuszczu
sól, pieprz,
zielona pietruszka

Bigos z cukini
Cukinię obrać, wybrać miąższ z pestkami, pokroić w słupki, wrzucić do wrzącej wody, chwilę obgotować, odcedzić. Na stopionym tłuszczu podsmażyć pokrojony w kostkę
boczek, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, chwilę smażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jeszcze trochę smażyć. Dodać ugotowaną cukinię, posolić, dodać przyprawy i dusić. Dodać obrane ze skórki pomidory, pokrojone też w kostkę lub przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodać zieloną pietruszkę.
smerrfetka
a ja robię tak...

-cukinię obieram,kroję na plasterki nie za grube tak ok 0,5 cm troszkę więcej
- przyprawiam np.wegettą
-moczę w jajku potem bułce i smażę na złoty kolorek na oleju

mmmmm pychota
(grins)(grins)(grins)
lolita
A ja robie czesto makaron z patelni z szynka,cukinia i serem oraz zapiekanki z cukinia,szynka i pieczarkami-pycha!!!
krasna1
ja też leczo
mammma
leczo albo faszerowana albo zupa jarzynowa z cukinią. ale widzę, że przepisy już są.
aniula
danie chinskie??
monique25
ja tez czekam na przepis fajnie brzmi (grins)
aniula
placki z cukinii tez robie, i takie smazone jak jotlety....(kciuki)
mammma
placki z cukinii, mniam... też pyszne. zupełnie o nich zapomniałam...
tlolek
(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna) jeść...jeszcze trochę jak na działce będzie ale będę miała pycha obiadki
ja robię leczo albo faszerowaną a jak smarze taka w talarkach to kładę jeszcze ser żółty(glodna)(glodna)(glodna)
aniula
to teraz sie zastanowie ...co jest najlepsze!!!(kciuki)(kciuki)(kciuki)(kciuki)(prezent)
jola75
PLACUSZKI Z CUKINIA MOZNA ZETRZEC CUKINIE NA GRUBEJ TARCE I DODAC DO CIASTA ROBILA W NIEDZIELE MOJA ZNAJOMA.
JA OSOBISCIE UWIELBIAM LECZO I ROBIE PRZEROZNE SOSY Z CUKINIA DO MAKARONU(glodna)(glodna)
Remedios
a ja tartą cukinię używam jako farszu do wegetariańskich gołąbków, krokietów albo nadziewanej papryki z ryżem, w ogóle cukinia wymiata(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)
Remedios
no i do danka z ryżem basmati, uduszona razem z marchwią, papryką i selerem naciowym z odrobiną indyjskiego kminku i soli, rewelacja:) zgadzam się co do leczo, jest super. Cukinię można też marynować w słoikach, przydaje się potem na imprezkach jako zagrycha;)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.