Menu

Cukrzyca ciążowa

Dziewczyny jak się leczy cukrzycę ciążową? I jakie mogą być komplikacje? I jak to wygląda po porodzie? Interesują mnie wasze doświadczenia związane z tą przypadłością. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Grosik007
 409  4

Znajdź pytania na ten sam temat:

Ciąża Zdrowie cukrzyca ciązowa

Odpowiedzi

agnese32
ja majac cukrzyce ciazowa mialam przedewszystkim kontakt staly z lekarzem od cukrzycy mierzony cukier 3 razy dnia musialam to pilnowac bo moze a nie musi grozic poronieniem lub inne podobne . A po porodzie naogol samo znika ja mialam przy 2 ciazach i zniklo zaraz jak urodzilam no ale jak ur. to popros w szpitalu aby ci zrobili badanie z krwi
agnese32
musisz przestrzegac diete dla cukrzykow ograniczaj sie do macznych i slodyczy
Ada3610
ja też miałam cukrzyce. Dostałam rozpiskę co mogę jeść i glukometr. Mierzyłam cukier po każdym posiłku, a miałam jeść 5 razy dziennie.
Na mnie ta dieta co dostałam się nie sprawdziła, po wszystkim miałam cukier bardzo wysoki. Sama metodą prób i błędów przekonałam się co mogę jeść.
A jadłam: słoiczki dla dzieci, serki wiejskie, parówki (co jest zakazane, ale nie miałam po nich cukru wysokiego), kasze jęczmienną, jajko, mięso z indyka (pierś, udziec), po kurczaku cukier był wysoki.
Po porodzie cukrzyca się cofnęła, a synek zdrowy się urodził 10 punktów dostał.
Oczywiście zero słodyczy, soków, i owoców prócz jabłka i grejpfruta
MalaBo
Cukrzyca dietozależna to nic strasznego, ale musisz pamiętać o diecie, żeby nie poszło to dalej i nie skończyło się na zastrzykach insulinowych. O poronieniach z powodu cukrzycy w życiu nie słyszałam, natomiast łożysko się starzeje szybciej i staje się mało wydolne, jak się nie pilnuje skoków cukru, w związku z tym taką ciąże kończy się najpóźniej w terminie porodu (wywoływanie), a pod koniec ciąży robi się regularnie KTG i sprawdza stan łożysko. Dziecko ma zawsze wyższy cukier niż ty i takie huśtawki też pewnie mu nie służą. Ustaw sobie dietę, metodą prób i błędów, ja w każdej ciąży reagowałam skokami na co innego. Jest mnóstwo zasad, generalnie pełnoziarniste pieczywo, produkty z niskim współczynnikiem glikemicznym (wolno uwalniającym się cukrem), owoce max 1 szt/ garść dziennie, zero słodyczy. U mnie zawsze bezpieczne były jajka, serki wiejskie, wszelkie warzywa, indyk, wołowina, ryba (bez panierek), migdały. Musisz być pod opieką diabetologa (najlepiej takiego od ciężarnych, często są przy oddziałach patologii ciąży), tam Cię nauczą diety i dadzą glukometr, wypiszą paski i skontrolują poziomy cukru. Pod koniec drugiej ciąży pozwolili mi mierzyć cukier co 3 dni, tak równo się poziomy utrzymywały więc grunt to poznać reakcje swojego organizmu na poszczególne składniki i nie ulegać pokusom :-). Trzymaj się!
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.