Menu

Czym zagęścić sos pomidorowy?

Będę jutro robiła pulpety z mielonego z indyka w sosie pomidorowym, i zastanawiam się, czym zagęścić sos, żeby roczne dziecko też mogło zjeść. Szukałam w necie przepisów, ale zawsze jest tam podana albo śmietana z mąką, albo pełnotłuste mleko, a czytałam że mało dziecko nie powinno raczej tak jadać. Czy "normalne" mleko mogę zastąpić modyfikowanym?

Misha
 9371  12

Znajdź pytania na ten sam temat:

1-3 lat Opieka nad dzieckiem obiad dziecko

Odpowiedzi

monilajsa
ja zagęszczam wodą z mąką
Cyntia
robie dokładnie tak jak monilajsa.woda i mąka.Nie zaszkodzi,spokojnie
Misha
A dodajecie przecier pomidorowy czy świeże pomidory?
monilajsa
przecier pomidorowy np Pudliszki
Misha
Macie rację dziewczyny, nie ma co przesadzać. Zresztą i tak pewnie zje tego sosu tyle co i nic. Dzięki (kwiatek)
monilajsa
(grins)
fiolka
Ja zależy co mam, w sezonie wiadomo wolę pomidory, teraz przecier, ale raczej taki z kartonu niż ze słoika, bo lepiej smakuje. Zagęszczam mąka z wodą (mąkę sole odrobinę), czasem również z łyżką śmitany, ale to jak mamy wielką ochotę.
KlaudynaK
śmietanę to roczne dziecko może już jeść. ja co prawda nie używam mąki prawie do niczego bo nie lubię, ale śmietana sama w sobie też zagęszcza przecież...
Cyntia
Ale ma wiecej kalorii(wow)
Misha
Nam trochę kalorii się przyda, bo my obydwie z małą takie drobiny jesteśmy(grins)
Mandarinios
wystarczy dodać trochę kleiku ryżowego
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.