Menu

Dania z cukinii

Znacie może jakieś fajne sposoby na przyrządzenie jedzonka dla dziecka z cukinii? Mam nadmiar cukinii i chciałabym zrobić Majce coś dobrego a nie mam pomysłu. Z góry dzięki za odp.

regina
 5700  4

Znajdź pytania na ten sam temat:

1-3 lat Odżywianie cukinia danie

Odpowiedzi

artanis
Mój synek uwielbia plastry cukinii smażone na miodzie. Polecam Ci też zajrzeć do grupy przepisy: http://www.netmama.pl/grupy/szczegolyforum/Przepisy/g41/1968 w dziale cukinia pewnie znajdziesz coś ciekawego:)
lilique
Zapiekana cukinia (powyżej 12 miesiąca)

Składniki:

* cukinia
* ząbek czosnku
* sok z ¼ cytryny
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* szczypta soli i pieprzu
* posiekany koperek i natka pietruszki

Cukinię trzeba pokroić w plasterki o grubości 3 - 5cm. W miseczce wymieszaj oliwę sok z cytryny, przyprawy i zmielony ząbek czosnku . Powstałym sosem natrzyj cukinie z obu stron i ułóż w naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzej do 180C i zapiekaj cukinie ok. 15 min. Po wyjęciu posyp koperkiem i natką.

Dla starszego dziecka możesz na wierzch cukini położyć starty żółty ser.
lilique
I jeszcze jedno

Muszelki z sosem z cukinii

* mała cukinia
* ¼ ząbka czosnku
* łyżka świeżo posiekanej bazylii
* ½ małej czerwonej papryki
* łyżka soku z cytryny
* szczypta soli, pieprzu
* oliwa z oliwek
* makaron muszelki ( lub inny)

Cukinie posiekaj w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, obierz ze skóry i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj wyciśnięty przez prasę czosnek, chwile podduś. Dodaj cukinie i paprykę, podlej niewielką ilością wody. Duś wszystko razem ok. 10 min. Pod koniec dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i bazylię. Odlej ¼ sosu do miseczki, zmiksuj i wlej na patelnię. Dodaj makaron i wszystko wymieszaj.
jolks28
Podam Ci przepis na ulubioną zupkę z cukinii Nikoli

cukinia
cebula
mały ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
½ litra wywaru z warzyw
łyżka posiekanych świeżych liści kolendry lub mięty
łyżeczka cukru
sól i pieprz
pół szklanki śmietanki

Cukinie umyj, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj. W głębokim garnku zeszklij cebulę i czosnek, dodaj cukinię i podsmażaj, nie dopuszczając do zrumienienia. Wlej wywar, dodaj cukier, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Zmiksuj. Zupę można podawać na gorąco albo schłodzoną, dodając na talerzach śmietankę i zieleninę. Dobrze też smakuje z groszkiem ptysiowym!
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.