Menu

Danie regionalne :)

Pamiętam jak rodzice mojego ówczesnego chłopaka zaprosili mnie do siebie na dwa tygodnie wakacji. Na prośbę niedoszłej teściowej ugotowałam kluski śląskie, roladę i czerwoną kapustę. Jedli "śląski" obiad po raz pierwszy w życiu i bardzo im smakowało. Mieszkają blisko granicy z Ukrainą i ich "repertuar kulinarny" znacznie różni się od mojego.

A jak jest u Was NetMamy? Pochodzimy przecież z różnych regionów Polski i z pewnością gotujemy w nieco inny sposób. Jakie dania podciągnąć można pod znamienne dla "waszego" regionu?

amalka
 520  15

Znajdź pytania na ten sam temat:

kuchnia regionalna

Odpowiedzi

MamaMateuszka
uwielbiam prażone czy inaczej pieczone a wiem, że nie wszędzie to znają...
karolincia
Jadłam to Wasze pieczone i bardzo mi smakowało
amalka
@MamaMateuszka cóż to jest za danie?
stokrotka30
ja jestem ze slaska,teraz z malopolski i u nas sie na te ,,pieczone,, mowimy kociolek,lub duszonki....pycha!!!!!!!!!!!!
halina21
ja też jestem ze śląska cieszyńskiego :) i pieczone czyli kociołek jest pycha i jeszcze tzw.u nas koryto też pycha :)
MamaMateuszka
@amalka to są ziemniaczki pokrojone na ćwiartki lub ósemki (zależy od wielkości ziemniaka) z pokrojoną kiełbaską, boczkiem, można jakieś drobiowe mięsko dodać, pietruszka, sól i pieprz poukładane warstwowo w specjalnym kociołku pieczone w ogrodzie. Można też zrobić w domu na gazie jak masz większy rondelek, też pyszne ale to już nie to. Niektórzy dodają jeszcze buraczki ale ja nie lubię, odrzuca mnie jak widzę ziemniaki zabarwione na czerwono. Aha, pieczone w ogrodzie są najlepsze przykryte liśćmi kapusty i przyłożone wykopanym darniem trawy, to najważniejsze(grins)
myszka838383
Jestem z Katowic :) więc oczywiście kluchy, rolada i modro kapusta (kciuki)(glodna)
Runka
ja cale zycie nad morzem wiec u nas to ryby pod kazda postacia....
a u mojego meza sledzie zalane smietana z ziemniakami tym sie zajadaja ale skad oni to przyniesli to nie wiem... a i jeszcze rosol z ziemniakami
margolcia85
ja jestem z wielkopolski i u nas to schabowy z kapuchą, i rosół :) chyba takie typowe :) chociaż tzw. ślepe ryby co ludzie nie wiedzą co to :) albo pajda chleba ze smalcem :) jest wiele takich rzeczy co my gotujemy i w sumie dla mnie są normą a nie wiem czy gdzie indziej je znacie :)a no i najważniejsze kluski na parze :)
myszka838383
@margolcia (grins) tak tak ślepe ryby (grins) znam to (kciuki) moja babcia pochodzi z Poznania.
myszka838383
Jeśli chodzi o śląsk ...to jeszcze wodzionka (glodna)
emiliab
Na Lubelszczyźnie typową regionalną potrawą są pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem. Tej potrawy nie spotkałam nigdzie indziej.
MamaMateuszka
@marolcia co to te ślepe ryby?? kluchy na parze to chyba to samo co w małopolsce paruchy, a chleb ze smalcem też uwielbiam
(glodna)

@runka te śledzie z ziemniakami zalane śmietaną to okolice chyba Olsztyna, mój mąż był w wojsku w Bartoszycach i do dziś te śleedzie wspomina
daryjka87poznan
Wielkopolska sie kłania.

Najwazniejszym chyba i nie zastąpionym daniem to oczywiscie są pyry i schaboszczak.
A pozniej
Ślepe ryby,
Pyry z gzikiem,
szagówki,
Poznańskie szare kluchy

a na deser

szczegolnie w listopadzie Rogale marcińskie albo Szneki z glancem(grins)(grins)
amalka
Aaaa pieczone/ kociołek znam oczywiście ale my mówimy na to rondel albo garniec (grins)

Ta pajda chleba to taka pieczona tak? Czasem jadam to na festynach + pieczarki smażone (glodna)

Z Zakopanego przytargałam przepis na kwaśnicę (glodna)

Czym jest gzik, dowiedziałam się z programu "Kuchenne rewolucje". My taki twarożek kładziemy na kanapki (grins)

Wodzionkę uwielbiam! Im więcej czosnku, tym lepiej (glodna) Mój mały się tą "zupą" zajada.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.