Menu

Dieta:(

Niestety mam przejść na dietę lekkostrawną, dajcie mi jakieś łatwe przepisy. Nie umiem robić dań w folii np. ryba itp. Napiszcie mi jak się to robi. Pomóżcie mi(pout)

koniczyna
 686  10

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie dieta

Odpowiedzi

ADAMSKA98
jak masz garnek na pare to , możesz zrobić rybkie i warzywa na parze lub ugotować ,mięso gotowane ,
koniczyna
nie mam(placze)
domka
obiadek ;) Gotowana marcheweczka bez żadnych przypraw ....Do tego sałatka z pory sałaty pomidorka zalane jogurtem naturalnym ...Mięsko oczywiście z folii posypane tylko ziołami ;) pychotka (glodna)(glodna)
ADAMSKA98
rybe też możesz ugotować i to co napisała @domka
tymianek
(kwiatek) Polecam ( przepisy z netu , ale wypróbowane i często stosowane)

I. dorsz pieczony z cukiną
Składniki

dorsz, 1/2 kg
cukinia, 1 mała
papryka, 1 szt
cebula, 1 szt
marchew, 1 szt
oliwa z oliwek,
sok z cytryny,
zioła, przyprawy,
1. Dorsza przyprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na oliwie podsmażamy posiekaną drobniutko cebulkę, dodajemy cukinię, paprykę i marchew i jeszcze chwilę dusimy. Przekładamy warzywa na dorsza i pieczemy w 180 C ok. 20 min

II łosoś
- 2 filety z lososia
- 6 lyzek oliwy z oliwek
- 1 lyzka soku z cytryny
- 1 lyzka swiezej natki z pietruszki
- 2 zabki czosnku
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka czarnego pieprzu
- 1 lyzeczka suszonej bazylii
Jesli mamy filety zamrozone, odmrazamy je.
Pietruszke siekamy, czosnek wyciskamy przez praske. Wszystkie skladniki zalewy mieszamy i umieszczamy w niej lososia. Wkladamy na 2-3 godziny do lodowki.
Po tym czasie
kazdy filet oddzielnie zawijamy w folie, dodajac czesc zalewy. Zaijamy szczelnie folie i pieczemy lososia - w piekarniku w 200 st. C (375 st. F) ok. 20 minut.

III dorsz z marchewką

Składniki:
1 średni filet dorsza
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
1 średnia cukinia
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
przyprawa do ryb Kamisa
pieprz, sól
SOS:
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
10 dag żółtego ser
1 jajko, lub 1 białko (użyłam białka bo zostało mi z ciasta, więc to tylko z oszczędności:)
pieprz

świeży lub mrożony koperek

Dorsza umyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą do ryb, skropić obficie sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na kilka godzin. Marchewki obrać, pokroić w słupki, cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone warzywa, chwilę przesmażyć i zdjąć z patelni. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulę, na to marchewkę z cukinią, posypać przyprawą do ryb. Na warzywach ułożyć kawałki ryby, posypać pieprzem. Przyrządzić sos mieszając roztrzepane jajko z jogurtem startym na drobnej tarce serem i pieprzem. Gotowym sosem polać kawałki ryby.

Ponad to ja piekę pierś , udka z kurczaka w folii i wychodzi smaczny soczysty
tymianek
(kwiatek) ee ten trzeci to miał być z porem i marchewką , a wkleił mi się z cukinią - jak pierwszy. Czyli w trzecim robisz z marchewką i porem ( biała część), zamiast cukinii i cebuli
xkasiulax
* Pierś z kurczaka
* Pomidory malinowe 2 szt
* 1 mała cebula
* ryż ½ torebki
* olej
* wegeta
* pieprz
* kostka rosołowa

Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodać pierś z kurczaka także pokrojoną w kostkę. Podsmażyć na patelni. W garnku zagotować wodę, wrzucić kostkę rosołową, następnie dodać podsmażoną pierś z kurczaka z cebulą. Wszystko razem chwilę podgotować, następnie dodać pomidory bez skórki, pokrojone w drobną kostkę, Wszystko razem gotować jeszcze 10 minut, dodać ugotowany ryż.
xkasiulax
dla mnie cebula jest wzdymająca i ciężko strawna....to przepis z netu.....ja tam zawsze,robię zamienniki
amalka
Wpisz w wyszukiwarce DIETA WĄTROBOWA. Stosuję właśnie takę dietę (choć nie zawsze rygorystycznie jej przestrzegam) i zapewniam, że jest baaardzo lekka (grins)
Co do gotowania na parze- garnek ani naczynie do takiego szykowania dań potraw nie jest Ci koniecznie potrzebne. Nalewasz do garnka wodę, nakładasz sitko/ durszlak metalowy, układasz na nim warzywa, mięso, rybę... i przykrywasz pokrywką (grins) W ten sposób robię też parowańce/ buchty.
kreskah
jak urodziłam córcię, mama mi kupiła garnek do gotowania na parze, w jakimś "bazarowym" sklepie, coś ok 50 zł kosztował, więc jakoś wcale nie dużo. kilka miesięcy żywiłam się takim jedzeniem, na początku nie smakowało, suche itp, ale się przyzwyczaiłam. dieta lekkostrawna (karmiłam piersią a mała miała bardzo wrażliwy brzuszek) no i dla mnie był to duży plus, bo w 6 tygodni wróciłam do wagi sprzed ciąży, a po ok 3 miesiacach ważyłam parę kilo mniej niż przed ciążą (o czym marzyłam:) )
teraz garnek rzadziej używany, ale i tak uważam, że to był super zakup :) przede wszystkim cały obiad możesz przygotowac w jednym garze- mięso, ziemniaki, warzywa:) super sprawa:)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.