Menu

dorsz

dziewczyny podpowiedzcie mi jak zrobić dorsza.Mąż kupił wczoraj płaty tej ryby (filet ze skórą) i nie mam pomysłu jak ją zrobić żeby nie popsuć dobrej rybki.

tlolek
 321  6

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie ryba dorsz

Odpowiedzi

Adrian
ja robie tak przepis kiedys znalazlam w necie. Oprószyć kwaskiem cytrynowym i odłożyć do lodówki na 30 minut. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. Filety panierować na przemian w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Gotową rybę przybrać posiekaną zieleniną i tartym chrzanem. Podawać z ziemniakami z wody i dowolną surówką.
smerrfetka
Dorsz jest pysznyy...(glodna)(glodna)(glodna) Ja zawsze przyprawiam wegettą,pieprzem i majerankiem,solą,i sokiem z cytryny skrapiam lekko(glodna)(glodna)(glodna)zostawić na jakieś15 20 min by rybcia się przegryzła z .Jajo roztrzepujęz solą i piprzem maczam rybę i obtaczam w mące z dodatkiem bułki tartej i na gorący olej i smażyć...Przed podaniem skrapiam jeszcze cytryną(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(glodna) Do tego frytki i surówka z kapuchy kiszonej i mniam mniam,,,ale sobie smaka narobiłam nooo(pout)
tlolek
DZIĘKI DZIEWCZYNY
Właśnie @smerrfetko jest pyszny i dlatego nie chciałabym go skopać jakimiś dziwnymi dodatkami.
A tu wychodzi na to że najlepiej sól i pieprz i wychodzi super rybka
Dzięki serdeczne
Runka
samego dorsza to tylko pieprz sol w jajku bolce i na patelnie, czasem skropie sokiem z cytryny ale jak mam rybke naprawde swiezutka to nie używam juz cytryny (np wtedy gdy mi tata przywozil prosto z kutra)... dzisiaj mam natomiast dorsza po grecku bo w takiej postaci moj synek lubi
tymianek
ja uwielbiam dorsza pieczonego, przyprawiam go sola pieprzem i cytryną i odstawiam do lodówki. W między czasie tarkuję marchewkę i kroję pora w talarki, wrzucam to do naczynia żaroodpornego, na to układam dorsza podlewam lekko bulionem i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Pieke ok 20 min po tym czasie nakładam na to ser wędzony starkowany i wymieszany ze śmietaną i dopiekam jeszcze z 10 min i tyle.

a drugi przepis : starkowana marchewka, cebulka pokrojona w kostke, cukinia pokrojona w piórka, papryka w kosteczkę. Podsmażm warzywa na patelni, przykrywam i duszę do miękkości, doprawiam do smaku, następnie przekładam do naczynia żaroodpornego, kładę kawałki dorsza i piekę. Można na koniec równiez dodać ser ze śmietaną.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.