Menu

dynia-jak ją "ugryżć"

mam w domu wielka dynie.halloween juz był a wiec pomóżcie mi połaczyć ją z moim szesciomiesięcznym zezeroczkiem:-)
może znacie jakies przepisy na obiadki lub deserki?

gosia12
 864  7

Znajdź pytania na ten sam temat:

1-3 lat Odżywianie obiad dziecko

Odpowiedzi

kasia13_archiwum
Halloween Pumpkin Cake


300g maki z proszkiem do pieczenia
300g jasnego cukru muscovado

3 lyzeczki mieszanki przypraw "Mixed Spice" lub przyprawy do piernika
2 lyzeczki sody
175g sultanek

½ lyzeczki soli
4 jajka, roztrzepane
200g masla, stopionego

skorka starta 1 pomaranczy
1 lyzka soku z pomaranczy
500g dyni, obranej i startej na tarce o grubych oczkach


Do nasaczenia:

sok z jednej pomaranczy

Na wierzch

200g miekkiego serka (np. Philadelphia)
85g miekkiego masla
100g cukru pudru, przesianego
1 lyzka soku z pomaranczy
skorka starta z jednej pomaranczy



Piec rogrzalam do 180C. Foremke o wymiarach 30x20cm, wysmarowalam maslem i wylozylam papierem do pieczenia. Do jednej miski przesialam make, cukier, przyprawy, sode i sol. Dorzucilam sultanki, wszystko wymieszalam. W innej misce ubilam jajka ze stopionym maslem, dodalam sok i skorke z pomaranczy. Plynne skladniki wlalam do miski z suchymi i delikatnie przemieszalam. Wmieszalam dynie. Przelozylam ciasto do przygtowanej blaszki i wsunelam ja do pieca. Pieklam ok 35-40 min.

W trakcie pieczenia ciasta, przygotowalam pomade. Ubilam serek z maslem, cukrem, skorka i jedna lyzka soku pomaranczowego, az masa stala sie gladka i kremowa, po czym wlozylam ja do lodowki.

Upieczone ciasto, po wyjeciu z pieca pozostawilam w foremce. Po pieciu minutach naklulam ciasto patyczkiem i skropilam sokiem z pomaranczy. Pozostawilam do calkowitego wystygniecia.

Na zimne ciasto wylozylam schlodzona pomade serowa.
kasia13_archiwum
Ciasto dyniowe

Wilgotne i mięsiste dyniowe ciasto drożdżowe, bez masła i jajek. Z pestkami dyni.


Składniki:

• 2,5 szklanki mąki
• 25 g świeżych drożdży
• 1/2 szklanki cukru
• mała szczypta soli
• 4 kopiaste łyżki gęstego purée z dyni*
• 1 szklanka mleka
• 90 ml oliwy z oliwek extra virgin
• 1/4 szklanki wyłuskanych pestek dyni

oraz: średnia forma na babkę z kominem wysmarowana oliwą z oliwek



Przygotowanie:

Drożdże skruszyć do kubka, dodać 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie odmierzyć i przygotować resztę składników.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, cukier, sól, purée z dyni oraz ciepłe mleko. Ciasto wyrobić, gdy pojawią się pęcherzyki, dodać podgrzaną oliwę (do ok. 30 ºC) oraz pestki dyni. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki, przez około 15 minut. Jeśli jest bardzo rzadkie, dodać więcej przesianej mąki (zależy jak wilgotne będzie purée z dyni), ja dodałam jeszcze 4 - 5 łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto nałożyć do formy wysmarowanej oliwą z oliwek, ponownie pozostawić do wyrośnięcia, na około 1/2 godziny. Piec przez około 60 minut w temperaturze 175 ºC. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest już upieczone (nie powinno się do niego przyklejać. Gdyby w trakcie pieczenia wierzch ciasta zrumieniał się za bardzo, położyć na nim kawałek folii aluminiowej. Wyjąć z formy i pokroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.


* Purée z dyni: Dynię kroję na duże kawałki razem ze skorupą. Odrzucam środek z pestkami i pozostawiam sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni owijam folią aluminiową i układam na blasze do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę do miękkości, przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zdejmuję folię z dyni, aby miąższ odparował. Po wystudzeniu łyżką wybieram miąższ ze skorupy, zawijam go w ściereczkę, mocno wyciskam cały sok. Odsączoną dynię miksuję blenderem na idealne purée. Tak przygotowane, wykorzystuję od razu do ciast, nadzienia naleśników, kopytek itp. lub zamrażam w foliowych woreczkach i wykorzystuję w późniejszym czasie.
kasia13_archiwum
Zupa z dyni mleczna z lanymi kluseczkami



Składniki:
średnia dynia,
1 l mleka,
jako,
mąka,
olejek migdałowy,
cukier
Przygotowanie:
Oczyszczony miąższ dyni pokroić w kostkę i rozgotować w pół szklanki wody, dolać litr mleka, z jajka i mąki zrobić lane kluseczki i zalać je na lekko gotującą się zupkę, lekko dosłodzić i dla smaku wkropić kilka kropli olejku migdałowego.
Wskazówki i uwagi:
Nie przesłodzić, bo będzie mdła!
gosia12
kasia13 dzieki, jak na razie to jestem antytalent w produkcji ciast ale to nie biszkopt wiec spróbuje sie za to wziąć:-) tego jednak nie zaserwuje mojej córci a wiec może masz jakiś inny pomysł?
renatka
Zupka z dyni dla maluszka.
Pokroić dynię w kosteczkę,dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaczki i marchewkę(obrana i pokrojoną)-wodę bardzo lekko osolić.Zagotuj wszystko dodaj trochę cukru i można dodać mleko a potem zmiksować jeśli dziecko nie gryzie-będzie zupa ala krem.
norbik
Ja robię deserek z dyni.Trochę dyni pokroić i ugotować do miękkości,odcedzić,rozdusić widelcem,dodać żółtko,cukier waniliowy i troszkę mleka modyfikowanego,zmiksować i zagotować.Wychodzi taki fajny puszek.Mój mały to lubi.
aneczka
ja jak przygotowuje obiadki dla malego to dodaje dynie.Moj synus to uwielbia nadaje jego zupkom slodki smak sprobuj.
Ja daje dynie, cukinie. marchewke. por.ziemniaki i np.kurczaka
nastepnym razem dodaje wolowine lub rybe.
To wszystko gotuje z lyzeczka oleju z oliwek i szczypta soli.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.