Menu

Dżem z porzeczek

Witam Mamusie(prezent)(prezent)

Mam zamiar zabrać się za zrobienie dżemu z czarnych porzeczek ( pierwszy raz (smiech) ) Zamierzam użyć do tego cukru żelującego, widziałam że są 3 rodzaje ; 1:1, 1:2, 1:3. Stąd moje pytanie....Czym będą się różnić dżemy zrobione z poszczególnych rodzajów cukru?? Czy w ogóle będzie jakaś różnica między nimi?? A może polecicie coś innego do dżemu zamiast tego cukru?? Czekam na wasze odpowiedzi i pomysły.
Z góry dziękuję(prezent)(prezent)(kwiatek)(kwiatek)

Aneta50209
 1985  7

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie dżem konfitura

Odpowiedzi

myszka838383
''W sklepach dostępny jest cukier żelujący, który znakomicie ułatwia i przyspiesza przygotowanie dżemów, konfitur i galaretek. Są trzy rodzaje cukru żelującego 1:1, 2:1, 3:1. Pierwsza cyfra mówi o tym ile należy użyć owoców na jedną część cukru. I tak gdy mamy 1 kg cukru żelującego 3:1 to należy przygotować 3 kg owoców''
patrycja21
one róznia sie iloscia cukru która dodajesz, ja jednak dzemy z czarnych porzeczek robie tak , ze najpierw do sokownika wrzycam owoce i robie z nich sok a z resztek owoców przetartych przez sitko robie dzem dodajac do uzyskanej masy cukier normany i zagotowuje i powiem szczerze ze nie widze róznicy bo zrobiła sie super galaretka bez cukru zelujacego , polecaM
amalka
Ja robię powidła śliwkowe (głównie do ciast) a dżemy kupuję gdy mam taką zachciewajkę smakową :) Nie robię dżemów, bo moje chłopaki w nich raczej nie gustują. Jeśli chodzi o porzeczki, robię z nimi to co z jagodami- zasypuję cukrem, zakręcam słoiczek i gotuję albo po prostu kompocik. Przykro mi ale nie pomogę...
Aneta50209
myszka z tymi proporcjami to kumam tylko nie wiem czy różnią się t dżemy czymś od siebie poza zawartością cukru...(prezent)(prezent)

patrycja a tak mniej więcej to ile tago cukru do tych porzeczek??
patrycja21
WIESZ JA OKOŁO PÓŁ KILOGRAMA wsypuje do tej przetartej masy przez sitko i zagotowuje no i próbuje czy nie sa bardzo kwasne , jesli tak to dosypuje jeszcze troche
monilajsa
Kup sobie żelfix 3:1 tj kg owoców i 0,35 dag cukru, ja tak robię i zawsze wychodzi ok. Dżemik jest niskosłodzony(grins)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.