Menu

Fondue

Robiłyście kiedyś fondue z sera? Bo mam pytanie czy to się robi tylko z jakiegoś specjalnego sera czy można wykorzystać obojętne jaki?

Natty
 477  3

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie founde ser

Odpowiedzi

Estera
Ja robię zawsze z takich miększych - są sery które lepiej się topią. Np. morski itd, niebardzo się nadają, bo są takie twarde i kruche, im ser podczas krojenia mocniej lepi się do noża tym lepszy:) Do tego dodaję jeszcze odrobinę mleka, wówczas powstaje bardziej jednostajna masa.
artanis
Ja znów wręcz przeciwnie, używam twardych serów typu: cheddar, gruyer, ementaler, appenzeler do tego dodaję szklankę białego wytrawnego wina, ząbek czosnku, 2 łyżeczki soku z cytryny oraz mąki ziemniaczanej i przyprawy, palce lizać:)
mysia
ja kupuje w sklepie specjalny ser do Fondue,ale z mila checia wyprobuje rowniez rady @Estery i @artanis
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.