Menu

Gluten?

Gluten... no właśnie jakto z nim jest? Podobno zaleca się podawanie dziecku po 6 miesiącu 2-3g. Słyszałam o kleikach glutenowych ale ich ponoć nie ma w polsce. Słyszałam, że zamiast tego można dać pół łyżecZki kaszy manny. ale teraz zaczynają się schodzy... Ma to być jakaś specjalna kasza manna dla dzieci czy może być ta błyskawiczna? i jak podać (przygotować) ją do posiłku? i czy dodawać do mleka czy do zupki?

ewelinas
 787  5

Znajdź pytania na ten sam temat:

Niemowlęta Odżywianie gluten rozszerzanie diety

Odpowiedzi

krasna1
mi lekarka kazała podać gluten w 9-10 miesiącu...
gluten znajdziesz na przykład w miśkoptach
Circle
z tym glutenem to jest dziwne, zawsze się dawało około 9-11mca, a teraz nowe badanie, nowy schemat żywieniowy i każą niby dawać już w 5-6 mcu. Ja mojemu dawałam wg starego schematu, czyli około 9-10mca, i zaczęłam od łyżeczki najwyklejszej kaszy manny do zupki., raz na kilka dni. A potem zaczął normalnie wsuwać biszkopty, chleb, więc juz sie nie przejmowałam.
ewelinas
no właśnie mój synuś ma 6 miesięcy... więc narazie biskzopty i takie ciasta opadają bo są po 7 miesiącu:(
babooshka
mi też pediatra powidziała że teraz te normy się zmieniły i podaje się od 6 m-ca życia kaszkę manna (1 łyżeczka i ewent. troszeczkę chlebka:)
Mandarinios
karmione piersią powinno mieć wprowadzone pomiędzy 4 a 6 miesiącem życia, jesli nie będzie wporwadzone w tym czasie to dopiero powinno się wprowadzać w 10 miesiącu życia... Początkowo łyżeczkę lub pół kaszy mannej na wodzie.... Jesli już ma rozszerzoną dietę to można dodać trochę kaszki do deserku czy obiadku... jesli nierozszerzoną to poprostu podaj z łyżeczki....
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.