Menu

Gulasz:)

Hej dziewczyny znacie jakiś przepis na dobry gulasz??? Ja zawsze robie zwykły gulasz ale mogłabym troche poeksperymentowac:):):)

Ancia0110
 527  7

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie obiad

Odpowiedzi

monique25
Gulasz cygański

Składniki:
50 dag mięsa wołowego bez kości
25 dag mięsa wieprzowego
15 dag słoniny
3 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka utłuczonego kminku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Słoninę pokroić w kostkę, stopić, dodać cebulę z zrumienić, skropić octem smażyć tak długo, aby ocet odparował. Potem dodać czosnek. Włożyć wołowinę, obsmażyć, wlać 50 ml wody i dusić ok.10 min. Po odparowaniu wody, włożyć mięso wieprzowe zamieszać i obsmażyć. Doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Wlać 200 ml wody i dusić mięso ok.40 min. do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, paprykę i majeranek. Sos z duszenia rozcieńczyć z 50 ml przegotowanej wody. Gulasz wymieszać i podgrzać 3 min. na małym ogniu.
monique25
Drobiowy z jarzynami

Składniki:
1/2 kg mięsa gulaszowego drobiowego
3 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/4 pory
4 ziela angielskie
3 liście laurowe
1 kostka bulionu drobiowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć, posypać papryką, skropić sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. Zostawić na 30 minut. Marchew, pietruszkę, seler utrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Porę i cebulę drobno usiekać. Rozgrzać oliwę na patelni. Podsmażyć mięso na rumiano. Do garnka wrzucić mięso, jarzyny, przyprawy, cebulę. Zalać wodą tak aby przykryła mięso. Dusić 1 1/2 godziny. Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać do gulaszu. Doprawić. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko i kiszonymi ogórkami.
Ancia0110
Dziekuje:):):)coś pokombinuje:)
isiorek
ja robie z warzywami....cebule, czosnek, marchewke podsmarzam, wrzucam do garnka, dodaje troche rosolku i zaczynam gotować, mięso w kawałkach obtaczam w mące i smaże na tej samej patelni a potem razem z sosem dorzucam do garnka, dodaje koncentrat pomidorowy do smaku, przyprawiam. często dodaje też kilka rodzai fasoli z puszki
smerrfetka
hmmm zrób jak robisz na przypalonej mące będzie inny i smaczniejszy:-)
Mandarinios
ja kroję mięcho w kostkę podsmażam przyprawione przyprawą do gulaszu Kamis z krążkami cebuli, dorzucam mieszankę warzyw (mrożoną) i duszę zalewam, doprawiam i jest:) Podaję z reguły z kaszą gryczaną :)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.