Menu

jak przygotować żeberka

Kochane moje, chce przygotować żeberka dla męża i po raz pierwsy będę je przygotowywać. Mogłybyście mi podpowiedzieć jak je smacznie przyrządzić ? Dziękuję (prezent)

jagoda24
 293  4

Znajdź pytania na ten sam temat:

Dorośli Odżywianie żeberka

Odpowiedzi

tlolek
żeberka duszone w cebuli
żeberka kroję (po 2-3 żeberka) myje. Osuszone nacieram solą, pieprzem, panieruję w mące.
Na rozgrzanym oleju podsmażam (muszą się ładnie zrumienić). Zrumienione przekładam do garnka.
W tym samym czasie podsmażam 3-4 cebule (pokrojone jak się chce). Podsmażone wędrują do gara z żeberkami. Zalewam wszystko gorącą wodą, dodaje liść laurowy, trochę kminku i przykrywam. Jak żeberka się ugotują wyjmuje je z cebuli a powstały sos przecieram przez sito. Doprawiam do smaku solą, pieprzem.
Podaje z kluskami śląskimi i surówką z białej kapusty
amalka
Biorę sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, czerwoną paprykę, ze dwa duże ząbki zgniecionego czosnku, nieco ziół prowansalskich, kilka kapek magi, odrobinę delikatu do mięs, nieco oleju...Mieszanką nacieram pokrojone, umyte i osuszone żeberka i wkładam do lodówki (zwykle na całą noc ale krócej też może być) Duszę do miękkości (aż kości można wyjąć swobodnie) i solidnie obsmażam. Gdy zbrązowieją, smaruję odrobiną miodu i jeszcze chwilę trzymam na patelni.

Czasem tak przygotowane żeberka wkładam do kapusty kiszonej, podsypuję kminkiem, dorzucam liść laurowy, ziele angielskie, doprawiam do smaku i gotuję aż kapucha zmięknie. Wrzucam zrumienioną cebulkę i gotowe.
oli28
Ja robię tak jak dziewczyny,ale najbardziej uwielbiam żeberka w żurawinie pycha(mniam)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.