Menu

Jak uzmżyć ryż??

Mam sałatkę nową, jeszcze jej nie próbowałam, w przepisie są 2 szkl. ryżu i należy go obrumienić na oleju. Niestety nie pisze czy to ma być zwykły ryż czy musi jakiś specjalny?? Mam go wcześniej ugotować czy prosto z torebki??

MamaMateuszka
 927  7

Znajdź pytania na ten sam temat:

1-3 lat Odżywianie ryż sałatka

Odpowiedzi

Milki
ja smaże na maśle i wtedy dwie łyżki masła roztapiam i wsypuje dwie szklanki ryżu delikatnie podduszam (on się wtedy nie nadaje do jedzenia) to zalewam wodą i tak dusze aż bedzie miekki
artisylvi
A nie pisze w przepisie czy się go gotuje? Wydaje mi się, że taki tylko podsmażony będzie nadal surowy i twardy...
MamaMateuszka
@artisylvi też mi się tak wydaje. Niestety nie pisze, przepis dostałam dzisiaj od koleżanki smsem i chciałam teraz zrobić póki mały śpi... Niestety jej nie zapytam bo ma jakieś zebranie w pracy (smutna)
artisylvi
To może spróbuj tak jak pisze @Milki. Będzie i podsmażony i ugotowany.
aniol
wiesz co ja robie po arabsku ryz do salatek itp na patelnie leje olej troszke tak zeby niebyla sucha i wrzucam ok 2 torebki ryzu i tak przez chwile go rumienie ok 2 minut mieszam co chwila w trakcie w szklance cieplej wody rozpuszczam kostke bulionowa wolowa i nastepnie cala szklanka zalewam ryz i tak go dusze ok 25 minut az do miekkosci ,miedzy czasie dodaje troszke wody zeby niezaczal sie przywierac sama zobaczysz jak fajnie bedzie miekl.a i ja zeby fajniej wygladla salatka dodaje ok 1/3 malej lyzeczki kurkumy i ryz robi sie zolty i ma fajny posmak w trakcie jak dodajesz troszke wody ..swietny do salatek i roznych innych potraw z miesem czy warzywami.polecam.
avialle
robię tak samo jak anioł :D z kurkumą :)
emiliab
2 szklanki ryżu? To strasznie dużo. Ja robię tak jak na risotto, czyli chwilę podsmażam no oleju żeby zrobił się szklisty i potem uzupełniam bulionem.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.