Menu

Jedzenie uchroni nas przed rakiem?

"Zupełnie nie zdajemy sobie sprawy z tego, że istnieje pewna grupa pokarmów, których spożywanie może uchronić nas przed rakiem. Są to produkty zawierające fitochemikalia, czyli substancje czynne pochodzenia roślinnego, z których niektóre nie tylko obniżają poziom cholesterolu i działają antybakteryjnie, ale także hamują rozwój komórek nowotworowych.

Fitochemikalia zawarte w roślinach, w ich nasionach, owocach i liściach chronią je przed szkodnikami. Badania naukowe pokazują, że fitochemikalia mają też pozytywny wpływ na zdrowie organizmów innych niż roślinne. Do fitochemikaliów, które mogą nas chronić zaliczamy między innymi indole zawarte w brokułach i genisteinę, którą zawiera soja. Dlatego nasza dieta powinna być bogata w te produkty. Ale nie tylko w te."

Wiedziałyście o tym?

PaniMisiowa
 610  1

Znajdź pytania na ten sam temat:

Zdrowie rak warzywa fitochemikalia ochrona przed rakiem odżywanie

Odpowiedzi

Niestety nikt nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Bądź pierwsza!
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.