Menu

Kaczka nadziewana

Na Noworoczny obiad chcę zaskoczyć rodzinkę i upiec kaczkę nadziewaną, ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać! Jak już kiedyś eksperymentowałyście z kaczką będę wdzięczna za jakiś sprawdzony przepis.

kosia
 2616  8

Znajdź pytania na ten sam temat:

obiad kaczka

Odpowiedzi

KlaudynaK
Może poszukaj w grupie z przepisami... Osobiście nie bardzo gustuje w tym zwierzaku... :(
kasia13_archiwum
Kaczka z orientalnym nadzieniem


Składniki
1 kaczka (ok. 2 kg)
1/2 pęczka posiekanej kolendry
cytryna
5 goździków
FARSZ:
2 łyżki oleju
łyżeczka startego imbiru
2 kawałki trawy cytrynowej
cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili
10 dag pokruszonego pieczywa
mango
jajko
2 łyżeczki kolendry
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz


Etapy przygotowania

Cytrynę umyć i pokroić w plasterki. 2 goździki rozkruszyć, dobrze natrzeć nimi kaczkę. pieczenie pieczenie

Farsz: trawę cytrynową posiekać. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Papryczkę chili rozkroić, usunąć pestki. Mango obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić. Na rozgrzanym oleju podsmażyć imbir i trawę cytrynową. Dodać cebulę, czosnek i chili, dusić 5 min. Dodać resztę składników, wymieszać.

Częścią nadzienia nafaszerować szyję kaczki i zaszyć. Połowę pęczka kolendry i plasterki cytryny włożyć do brzucha kaczki. Z pozostałego nadzienia uformować roladki i piec je 20 min razem z kaczką.

Kaczkę ułożyć piersią do dołu w wysmarowanej tłuszczem formie, dodać resztę goździków, piec ok. 1 godz. 20 min. Pół godz. przed końcem kaczkę obrócić.

Kaczkę wyjąć z brytfanki, przykryć, odstawić na 15 min. Podawać z roladkami, plastrami pomarańczy, kawałkami ananasa i ziołami.
kasia13_archiwum
Kaczka z nadzieniem pomarańczowym


1 kaczka
1 maly sloik pomaranczowej marmolady
1 lyzka imbiru (swiezy lub sproszkowany)
1 szklanka ugotowanego dzikiego ryzu
1 pomarancza pokrojona w plasterki
sol pieprz

Marmolade wymieszac z imbirem. Kaczke umyc, osuszyc, nasmarowac ciepla marmolada wewnatrz i na zewnatrz, ryz pomieszac z pomarancza, troche soli i pieprzu, nadziac, zaszyc. Ulozyc na blasze piersia do gory, posmarowac znow marmolada, zakryc folia szczelnie i piec w bardzo goracym piekarniku 30 minut.
Zmniejszyc ogien. Odkryc, posmarowac marmolada, zakryc i piec 1 godzine w srednio goracym piekarniku. Odkryc, naciac w pachwinie, jezeli krwista, zostawic odkryte na 15 minut, jezeli nie, na 5 minut az skorka zrobi sie chrupka.
Podawac z delikatnymi warzywami i z nadzieniem.
kasia13_archiwum
Kaczka z nadzieniem z kukurydzy


kaczka sprawiona 1 sztuk
cebula 1 sztuk
papryka zielona 3 sztuk
Kukurydza konserwowa w puszce 1 sztuk
jajko 1 sztuk
bułka tarta 1 łyżek stołowych
natka pietruszki posiekana 2 łyżek stołowych
pomidory 4 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania


Wykonanie:
Kaczkę umyć, osuszyć i usunąć tłuszcz. Natrzeć z zewnątrz i od środka solą i pieprzem.
Oczyszczoną cebulę drobno posiekać, jedną oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z cebulą, osaczoną połową kukurydzy, jajkiem i tartą bułka, przyprawić solą oraz pieprzem.
Kaczkę napełnić farszem, otwory zszyć nicią kuchenną. Tuszkę ułożyćw brytfannie piersiami do spodu. Piec ok. 100 minut w 200 stopniach. Od czsu do czasu polewać goracą woda i powstałym sosem. W połowie pieczenia tuszę przewrucić. 10 minut przed końcem pieczenia kaczkę posypać natką.
2 oczyszczone papryki pokroić w paski i parzyć 6 minut. Górną część pomidorów ściąć i wyjąć miąższ. Resztę kukurydzy krótko poddusić na maśle i napełnić nią pomidory.
Kaczkę przełożyć na półmisek, obłożyć pomidorami i paskami papryki.
Sos w brytfance zagęścić mąką ( najpierw zebrać tłuszcz, przyprawić i przelać do sosjerki.
kasia13_archiwum
Nadzienie do kaczek lub gęsi (http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1709.html)


Składniki:
Na 1 kaczkę lub gąskę
3 duże, czerstwe bułki
2 łyżki masła
3 jaja
8 łyżek tartej bułki
sól do smaku
gęsia wątróbka (lub drobiowa np. z kury)


Sposób przyrządzania:
Masło utrzeć razem z posiekaną gęsią wątóbką, wbić do tego 3 żółtka, ucierać dalej. Następnie dodać namoczoną w wodzie (lub jeszcze lepiej - w mleku) odciśnięta mocno bułkę. Wsypać tartą bułkę, posolić i wymieszać. Na samym końcu dodać pianę z 3 białek, lekko wymieszać i tym farszem nadziać posolony drób, zaszyć i upiec.
kasia13_archiwum
Kaczka nadziewana morelami


Kaczka pieczona podawana ze słodko-kwaśnymi owocami lub kapustą czerwoną jest bardzo smaczna. Postanowiliśmy podać przepis na nadzienie morelowe. Jest to bardzo smaczna potrawa.

Składniki:
- 1 kaczka, około 1,5 kg
- sól i biały pieprz
- 1 bułka
- 1/8 l mleka
- 250 g suszonych moreli
- 1 jajko, trochę cynamonu
- 1/4 l bulionu z mięsa
- 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
- 1 łyżka posiekanych migdałów

Procedura:
Kaczkę opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem.
Bułkę pokroić w kostkę i lekko zwilżyć mlekiem. Morele pokroić w kostkę, wymieszać z bułką, jajkiem i dodać cynamonu do smaku. Nadziać kaczkę nadzieniem, spiąć patyczkami i zaszyć nićmi.

Ułożyć kaczkę w brytfannie, włożyć do gorącego piekarnika, od czasu do czasu polewać wytopionym sosem.

Rozprowadzić mączkę ziemniaczaną w bulionie lub w wodzie. Zmieszać z wytopionym sosem. Doprowadzić do wrzenia i przyprawić.

Pokroić migdały w plasterki, lekko oprażyć i przed podaniem posypać nimi kaczkę.

Uwagi:

Pieczenie: 90 minut
Czas przygotowywania: 30 min.

Dodatki: Kalafior smażony na maśle, ewentualnie zmieszany z kasztanami jadalnymi, ziemniaki lub knedle ziemniaczane. Do kaczki podaje się czerwone lub różowe wino.

Resztki zawinąć w folię aluminiową i zamrozić.
kasia13_archiwum
Niestety sprawdzone przepisy to nie sa. Niestety... :(
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.