Menu

Karmienie piersią a dieta

Staram sie naprawdę zdrowo odżywiać podczas karmienia piersią - mięsko jem chude i gotowane (coś wstrętnego), nie przyprawiam mocno, jem nabiał, ,warzywa i owoce ale ta monotonia mnie pomału dobija. Powiedzcie mi co mogę jeść, żeby nie było kolek, płaczu i bólu brzuszka? Sama chudnę w oczach...

johanna
 2631  4

Znajdź pytania na ten sam temat:

Niemowlęta Odżywianie dieta karmienie piersią

Odpowiedzi

kachna30
Ja w zasadzie jem wszystko - dużo ryb, mięsa gotowanego lub w formie pieczeni, takie duszone. Jem dużo owoców - zażeram się melonami :), sałatek, marchewkę duszoną, jem pieczywo wieloziarniste, a nawet czasem zjem kawałek pizzy! Unikam jedynie rzeczy po których mogą być wzdęcia - groch, fasola, kapusta. A i nie jem żadnych dań gotowych, bo są nafaszerowane konserwantami.
kasia13_archiwum
Co powinna jeść karmiąca mama?

Powinna jeść to samo, co każdy inny dorosły człowiek, który przejmuje się piramidą zdrowego żywienia. W pierwszych tygodniach po porodzie, kiedy kobieta bywa niespokojna, zmęczona i podenerwowana przyda się jej więcej zielonych warzyw i kasz bogatych w witaminę B. Ta witamina ma bowiem zbawienny wpływ na nadwątlony układ nerwowy.



Czy ta dieta nie powinna być nieco bardziej kaloryczna?

Jeśli kobieta ma jeszcze jakieś "zapasy" z czasu ciąży, to dodatkowych kalorii jeść nie trzeba, ale jeśli talia wróciła do poprzednich rozmiarów, można zwiększyć dzienną dawkę kalorii o ok. 500 kcal. Na karmienie zużywamy zaś mniej więcej 300-700 kcal dziennie.



Jeśli dziecko ma alergię czy innego rodzaju nietolerancję pokarmową, mleko znika zupełnie. Jeśli nie - można je pić bez ograniczeń. Zalecenia by "nie pić zbyt dużo mleka" są bez sensu, bo albo coś nam służy, albo nie. "Jeść wszystko" oznacza jedzenie wszystkiego, dopóki nie ma problemów.

Z jednej strony dieta karmiącej powinna być bogata w warzywa, z drugiej - szczególnie przy kolce - unikamy pokarmów wzdymających. Większość naszych warzyw: kapusta, cebula, czosnek, kalafior, brokuły. może wzdymać. Co wtedy - jeść tylko marchewkę i szklarniowe pomidory?

Nie ma co unikać warzyw wzdymających, bo to co działa wzdymająco na mamę, nie musi działać tak na dziecko. Większości dzieci kapusta czy czosnek zupełnie nie przeszkadzają. Paradoksalnie, obserwuje się częściej niekorzystne reakcje na marchewkę niż na "niebezpieczne" brokuły.
kasia13_archiwum
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,3855207.html?as=2&ias=2&startsz=x
Ewelka151207
Szczerze mówiąc jak mój synek skończył 3 miesiące jadłam wszystko (oczywiście z umiarem) kwaśne,słodkie,słone itp,i nie miał na nic uczulenia ;)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.