Menu

krupnik

Planuję jutro ugotować krupnik,ale mój krupnik jest zawsze taką szarą,wodnista breją.Moja mama robiła taki bialutki,kleisty ,pyszny..jak zrobić dobry krupnik????

MONIKA123451
 3811  5

Znajdź pytania na ten sam temat:

zupa krupnik

Odpowiedzi

myszka838383
możesz zagęścić trochę ( mąka z wodą)
KlaudynaK
Mój krupniczek...
Warzywa trę na grubej tarce. Ziemniaczki w kostkę.
Podgotować mięsko, odlać wodę i wlać zimną. Wrzucasz warzywa, gotujesz. Potem na raz ziemniaczki i kaszę wrzucasz do wody. Jeśli lubisz gęstszy krupnik, kaszki więcej. Ja kupuję zazwyczaj tą średnią.
Gotować tak aż ziemniaki będą miękkie, to około 30 do 40 minut zazwyczaj. Na koniec zabielam krupnik śmietaną i dodaję posiekanej zielonej pietruszki.

Czasem robię krupnik na szybko na przykład na pałkach kurczaka. Wrzucam kurczaczka, starte warzywa (marchew, pietruszka, drobno posiekany por), ziemniaki, kaszę. Gotuję też około 40 minut, zabielam śmietanką (używam piątnice 18%), dodaję natkę pietruszki. Pychotka.
W między czasie łyżką wywalam szum z garnka, strasznie tego nie lubię... Krupniczek ma być biały z zieleninką, jak ktoś oczywiście lubi.
KlaudynaK
Pamiętaj, że jeśli gotujesz krupnik na dwa dni, wsyp mniej kaszy. Kasza pęcznieje, krupnik "rośnie"- gęstnieje na następny dzień. Tak czy inaczej mąką bym go nie zagęszczała, popsuje to smak. Czasem na drugi dzień przed gotowaniem dolewam trochę wody, jak jest za gęsty.
Dodam też, że do krupniku nie używam soli. Używam ziarenka smaku, jako przyprawa sypka nic więcej. Spróbuj. Polecam...
Jeśli robisz krupnik bez śmietany, jak większość z tego co mi ciągle mówią... polecam dodać ją sobie na talerzu, tak na spróbowanie.
MONIKA123451
Dziękuję kochane:)))
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.