Menu

kuchnia

hej dziewczyny!!! moze ma ktoras jakies fajne przepisy na potrawy z koprem wloskim lub z kopru wloskiego (grins)(grins)(grins) zostalam obdarowano owym warzywem i kopletnie niewiem co z nim zrobic(smiech)(smiech)

basus1519
 702  7

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie kuchnia odżywianie

Odpowiedzi

ADAMSKA98
posiekaj i zamroz ,a koper mozesz dodawac do wszystkich potraw
Mysiaa
Ja sama nigdy nie robiłam żadnych dań,ale ten przepis znalazłam w internecie : Bardzo szybkie danie. Jest lekkie w smaku i świetnie pasuje do każdego mięsa lub ryby.

Składniki:
• 3 duże główki włoskiego kopru,
• ząbek czosnku drobno posiekany,
• 3 duże łyżki masła,
• ok. pół l. wermutu, można użyć białego wina,
• sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 225 C. Oczyścić koper odkrawając części o zmienionym kolorze, odciąć listki z góry, ale nie wyrzucać. Pokroić na 4 lub więcej plastrów poziomo. Wszystkie składniki (prócz lisków kopru) włożyć do brytfanki.
Zmoczyć papier do pieczenia i odcisnąć, następnie ciasno pokryć nim koper. Tworząca się para pod papierem spowoduje wytworzenie się świetnego smaku. Piec ok. 20 min. do miękkości. Posypać listkami kopru.
4 porcje, przygotowanie 5 min, + 25 min.
Mysiaa
Koper włoski z serem pont l'évęque


Koper włoski z serem pont l'évęque
Składniki:
4 duże główki kopru włoskiego
130 g boczku pokrojonego w kostkę
4 świeże cebulki dymki
sok z połówki cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
150 g sera pont l'évêque
5 łyżek śmietany
sól
pieprz

Przygotowanie:
Posiekany koper włoski włóż do rondla z wodą i gotuj przez 5 min na dużym ogniu. Odcedź i przełóż koper do naczynia żaroodpornego. Posyp boczkiem pokrojonym w kostkę, dodaj rozmaryn i skrop wszystko sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Zawiń (przykryj) folią aluminiową i piecz w piekarniku podgrzanym do temp.190 st. C przez ok. 1 godz. Odkryj folię i połóż plastry sera pont l'évêque na koper. Następnie polej wszystko śmietaną. Włóż do piekarnika na kolejne 10 min. Podawaj jako dodatek do pieczonej jagnięciny lub grillowanego kurczaka.
Mysiaa
Koper włoski -zapiekany z serem feta


Składniki

* Bulwa kopru włoskiego
* olej
lub oliwa hiszpańska z oliwek (lub inny)
* sok z jednej pomarańczy

* sól i pieprz
* 100g sera Feta
* naczynie odpowiednie do zapiekania, dość płaskie.

Opis przygotowania
Bulwe kopru wloskiego umyć, rozkroić i wyciąć twardy środek. Pokroić w plastry i ułożyć na płasko jeden koło drugiego na blaszce czy w odpowiednim naczyniu do zapiekania. Piekarnik rozgrzać do temp.180·C Fenkuł polać oliwą hiszpańską. Wsadzić do piekarnika na 20 minut. Przygotować sos z 3łyżek oliwy hiszpańskiej z dodatkiem soku pomarańczowego soli i pieprzu, dobrze połączyć składniki
sosu. Polać nim upieczony koper i posypać pokruszoną fetą. Ponownie włożyć do piekarnika na parę minut celem zapieczenia. Podawać z białym pieczywem jako przekąskę. Zielone części kopru wloskiego, przypominające koperek odłożyć i pokroić posypać na koncu potrawę. Smacznego!
Mysiaa
Koper włoski z pomidorami



Składniki

* koper włoski 35 dag
* oliwa z oliwek 1 łyżka
* pomidory mięsiste 20 dag
* czosnek 2 ząbki
* boczek chudy 5 dag
* sól morska
* pieprz biały świeżo zmielony

Sposób przyrządzenia

1. Opłucz koper, odetnij nasadę pędu, odłóż zieloną część. Bulwę podziel na potowy i pokrój na plasterki grubości ok. 1 centymetra.

2. Wytnij ogonki z pomidorów, sparz owoce we wrzątku, opłucz zimną wodą i zdejmij skórkę. Pokrój je na plastry.

3. Obierz ząbki czosnku i pokrój je na cienkie talarki.

4. Opłucz bazylię, oberwij listki z łodyżek i pokrój grubo.

5. Boczek pokrój na wąskie paski.

6. Rozgrzej oliwę z oliwek razem z boczkiem i czosnkiem w garnku ze stali szlachetnej. Dodaj pomidory, dolej ok. 50 ml wody i dopraw solą i pieprzem.

7. Włóż do garnka z sosem koper,zaczerpnij łyżką sos pomidorowy, polej plastry kopru, przykryj garnek i duś ok. 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia posyp danie siekaną bazylią i zielonymi talarkami kopru włoskiego.
Mysiaa
to tyle...może któryś z tych przepisów się przyda(kciuki)(kciuki)
basus1519
dzieki wszystkim!!!!! to juz wiem co zrobie jutro na obiad!!! pozdrawiam serdzecznie(awve)(awve)(awve)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.