Menu

Kurczak

Kochane, powiedzcie mi jak przyrządzacie całego kurczaka? Np. pieczecie całego ze wszystkimi wnętrznościami, czy trzeba go wypatroszyć? Nigdy tego nie robiłam i jestem całkiem zielona(grins) Czy taki caly przyrządzony kurczak jest jadalny ze wszystkimi jego częściami? Proszę się nie śmiać ze mnie, bo mega talentem kulinarnym, to ja nie jestem(awve)(awve)

Magdzik
 825  10

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie kurczak przyrządzanie pieczenie

Odpowiedzi

justyna666
myślę że piecze się bez bebechów,chyba że lubisz podroby fuuj(barf)(grins)
monique25
oczywiscie że wypatroszonego (grins)
mycha2706
Na puszce z piwem?! Na butelce chyba... (awve)
Robie tak jak @hanusia37 ale wsadzam go na butelke otwartą z połową piwa... o puszce nie słyszałam,ten cały syf z aluminium nie przejdzie do kuraka?
daryjka87poznan
Oczywiscie ze wypaproszyc trzeba.
Magdzik
Jeszcze nie kupiłam kuraka, ale naszła mnie taka chęć(kciuki) Z pewnością będzie to kurak z mięsnego, bo nawet brzydziłabym się go patroszyć(grins)(krejzolka)(krejzolka) W każdym razie dzięki za przepisy Kochane(kwiatek)
Iwona1977
zawsze kupuje wypatroszonego
Kordelia
Ja kupuję już wypatroszonego (grins)
Kasia1978
nie patroszyc kurczaka???(smutna)(barf)
Kasia1978
wy ....gdzies znikneło..
kasiam146
ja robie na butelce a przepis jest taki:
Składniki:

• 1 duży kurczak( ja kupuje juz wypatroszonego w srodku)
• oliwa
• przyprawy: do pieczonego kurczaka Kotanyi, słodka papryka, czosnek granulowany
• ziemniaki (dowolna ilość)
• jabłko
• 5 ząbków czosnku
• przyprawa do ziemniaków
• 1 mała butelka jasnego piwa
• sól
1. Kurczaka umyć. Natrzeć go z zewnątrz i wewnątrz mieszaniną przypraw i oliwy. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
2. Na blaszce ułożyć obrane, pokrojone w ćwiartki ziemniaki, przekrojone na pół ząbki czosnku, ćwiartki jabłka ze skórką. Skropić je oliwą, przyprawą do ziemniaków.
3. Na środku blachy postawić otworzoną małą butelkę z piwem. Płynu powinno być 2/3 objętości. Na butelkę nadziać kurczaka, aby na niej „siedział”. Ważne, by w skórze szyjki zrobić nacięcie, żeby wylot butelki nie była zasłonięty.
4. Tak przygotowany drób wstawić do piekarnika. Piec w 180-190 stopni C około 2 godzin.
5. Po upieczeniu ostrożnie zdjąć kurczaka z butelki i podzielić na porcje. Uwaga!!! Mięso i butelka są gorące!!!
przepis znalazlam w internecie robilam juz pare razy i za kazdym razem jest mieciutki i pyszny
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.