Menu

Leniwe gołabki:)

Dziewczyny prosze was o przepis, jak je robicie, tylko chodzi mi o samodzielne przepisy bez uzycia "Pomysłu na.....|" Czy rzeczywiscie one smakuja jak zwykłe gołabki?(grins)(wow)

aniula
 495  4

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie przepis kulinarny leniwe gołabki obiad

Odpowiedzi

stokrotka30
(grins) Pewnie chodzi Ci o gołąbki bez zawijania my mówimy ;siekane(kiedyś zrobilam z,,pomysłu na...'ale mi wogóle nie smakowały) ,za to 2 dni temu zrobilam po swojemu; ugotowałam połowę niedużej poszatkowanej kapusty,podsmażyłam mięso mielone i ugotowałam ryż,potem wszystko razem wymieszałam ,doprawiłam i dusiłam ,żeby się ładnie wszystko ,,skleiło",do tego zrobiłam sosik pieczarkowy :) Nabierałam gałką do ziemniaków i takie kuleczki polałam sosem-pyszne i bez zbędnych ceregieli:)
aniula
no wlasnie tylko to sie robi takie mieso w sosie tak?bo ja myslalam ze formuje sie jak na kotlety mielone?i potem to dusi w sosie(wow)
myszka838383
Ja robię tak...mięso przyprawiam jak na kotlety mielone, dodaję poszatkowaną kapustę pekińską i ryż. Formuję , obtaczam w bułce tartej i lekko podsmażam. Podlewam wodą, gotuję parę minut, wyjmuję z gara, dodaje przecier i zagęszczam ( mąka+woda)
cela
Gołąbki bez zawijania

pół główki kapusty - poszatkować
pół kg mięsa mielonego
2 jaja
niewielka cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju
pół szklanki ryżu
pół szklanki kaszy manny
pół szklanki kaszy jęczmiennej
pół szklanki kaszy gryczanej
sól, pieprz, wegeta do smaku

Wszystkie składniki (surowe) wymieszać i formować małe kotleciki (ja używam do tego łyżki do formowania kulek z ziemniaków...orientacyjna wielkość). Kotleciki te krótko obsmażyć na oleju z dwóch stron, aby się nie rozpadły podczas gotowania. Następnie ułożyć w rondlu lub niskim, a szerokim garnku niezbyt ciasno, bo podczas gotowania zwiększą swoją objętość, można ułożyć dwie warstwy...Tak ułożone gołąbki zalać bulionem z 1 kostki rosołowej lub warzywnej, tak aby gołąbki były całe zanurzone i gotować na wolnym ogniu 1,5 godz. Po tym czasie cały bulion powinien się wchłonąć (trzeba uważać pod koniec gotowania aby gołąbki się nie przypaliły, bądź odkryć je 2o minut przed końcem aby nadmiar płynu szybciej odparował). Podawać z dowolnym sosem lub bez polane keczupem.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.