Menu

losos :)

hey dziwczyny , macie moze jakis przepisy z czym i jak podawac lososia , bo z piekarnika juz mi sie znudzil (grins)


dzieki(kwiatek)

madzia1330
 654  4

Znajdź pytania na ten sam temat:

Ciąża Odżywianie potrawy

Odpowiedzi

Adrian
Ja przygotowuję łososia w sosie buraczkowo-chrzanowym.

Gotujemy 1 małego buraczka na 2 osoby, ścieramy go na tarce. Siekamy cebulę.
W rondlu rozgrzemy olej i szklimy na nim cebulkę. Po chwili dodajemy buraczki i smażymy. Dodajemy na przemian raz łyżkę bulionu warzywnego, raz śmietany tak żeby zgestniał sos. Dodajemy do sosu łyżkę chrzanu i soku z cytryny.

Łososia przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Następnie smażymy na oleju.

Potrawę możemy podawać w następujący sposób - nakładamy na talerz sos, a następnie na sos kładziemy łososia. Podawać możemy z ziemniaczkami lub frytkami.
tymianek
mam 3 ulubione sposoby do przyrządzenia łososia:

1. robię marynatę - różną obtaczam w tym łososia , odstawiam na 2-3 h do lodówki, a póxniej piekę w folii. Jak mam ochotę to osobno robię szpinak i wykładam upieczonego łososia na ten szpinak.
2. Cannelloni z łososiem i szpinakiem.
Napełniam rurki cannelloni wczesnie przygotowanym szpianakiem i kawałkami surowego łososia, ukladam je w naczyniu żaroodpownym na sosoe beszamelowym, a wierzch polewam sosem pomidorowym.
3. łosoś pieczony z mozarellą

Łosoś pieczony na szpinaku z mozarellą


Składniki:
- 60-70 dag filetów z łososia (może być też sola),
- sok z cytryny,
- 50 dag szpinaku,
- pól szkl. śmietany 22-30%,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki Maggie,
- 5 dag masła,
- 1 łyżka tartego parmezanu,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- 40-50 dag pieczarek + 3 łyżki masła,
- 1 cebula pokrojona w kostkę,
- 30-35 dag mozarelli.

Jak przyrządzić?
1. Rybę pokroić na średniej wielkości kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić i wstawić do lodówki na godzinę.

2. W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać szpinak i podgrzewać mieszając aż się rozmrozi. Dodać Maggi, śmietanę, a gdy zacznie wrzeć parmezan i zgnieciony czosnek. Gdy połowa płynu odparuje doprawić solą, pieprzem i gałką.

3. Na maśle na patelni zeszklić cebulę.

4. W garnku rozgrzać łyżkę masła i pokrojone w plasterki umyte i obrane pieczarki. Doprawić solą i dusić aż prawie cały płyn odparuje.

5. Zaroodporne naczynie wymarować masłem, wyłożyć szpinak, na to kawałki ryby, a na to pieczarki. Zapiekać 15 minut w 200 stopniach po czym posypać startą na tarce mozarellą i zapiekać jeszcze 10 minut.
madzia1330
eee no dziewczyny super !!! dziekuje Wam bardzo ! (kwiatek) musze sprobowac wszystkich przepisow , bo wygladaja przesmacznie (kciuki) juz sie nie moge doczekac , hehe (grins)
piasekpustyni
Sałatka z łososiem:)
-10-20 dkg wędzonego łososia - obficie skropić sokiem z cytryny i posypać duuużą ilością posiekanego koperku - odstawić na godzinkę-dwie
-1/2 opakowania makaronu trójkolorowego kokardki
-brokuł duży lub 2 małe, różyczki wrzucić na wrzątek na 2-3 min, odsaczyć
-6 jaj na twardo pokrojonych na 4
sos: majonez+łyżeczka musztardy+jogurt naturalny
sól, pieprz
Wszystko wymieszać i jeść!!!
pyyyycha, przepis sprawdzony i baaardzo pyszny(glodna)(glodna)(glodna)(glodna)(kciuki) Smacznego!
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.