Menu

Masło

I jeszcze jedno - jak robicie klarowane masło?

Matina
 501  9

Znajdź pytania na ten sam temat:

masło

Odpowiedzi

krasna1
jeju jakie Ty zdrowe pytania zadajesz...
nie podejrzewałam Cię o szpinak (grins)
Edytka85
Hmm mój małż oststnio robił masło z koziej śmietany.. Bombowe w smaku, puszyste (kolor biały(wow) ) Trzepał przez ponad godzinę słoikiem(krejzolka)
krasna1
faceci mają wprawę (kciuki)
emiliab
Klarowane masło to najpierw topi się masło ściąga pianę a potem przecedza przez gazę aby cały tzw syf na niej został.
Matina
Krasna Ty Wariatko! ja tu poważne pytanie zadaję, o masło klarowane, a nie trzepane, a Ta z wszystkiego zrobi sobie jaja!
Edytka85
Agatko mój chciał żebym się przyuczyła ale nie dałam się wmanewrować(smiech)(smiech)(smiech)(smiech)(smiech)(smiech)
sweetnessa27
Kilka kostek masła (minimalnie trzy) śmietankowego bądź innego ale z największą zawartością tłuszczu roztapiam w garnku. Potem podgrzewam cały czas na małym ogniu, żeby się nie gotowało mocno i nie przypaliło. Gdy zaczynają zbierać się na górze szumowiny to trzeba je zbierać. I tak cały czas aż o momentu gdy ich już nie będzie. Potem przelewam przez sitko wyłożone gazą. Ot, i mamy przepyszne ghee (grins)
amalka
@sweetnessa27 i @emiliab dobrze piszą (grins)(klaszcze)
Matina
Zrobiłam! Super! Polecam!
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.