Menu

Menu na Wigilię

Co na Wigilię podać 10 miesięcznemu dziecku? Można dać coś spróbować czy może lepiej nie zmieniac nawyków żywieniowych i normalnie dać o stałej porze kolację i nie robić rewolucji... sama nie wiem. Ale to chyba jeszcze za wcześnie prawda? Będę musiała poczekac jeszcze do następnej Wigilii żeby była ona taka prawdziwa.

dudka Mamusia
 914  15

Znajdź pytania na ten sam temat:

wigilia rozszeszanie diety dziecka dziecko

Odpowiedzi

ania77 Mamusia

Mysle ze na kompletne menu jeszcze za wczesnie. Dominik mial w tamtym roku na wigile prawie 10 miesiecy i jadlo swoja kolacje, ale dostal tez cos do sprobowania. ;-) Ale wolal swoje...

dudka Mamusia

Myślałam o jakiejś rybce na parze...

dudka Mamusia

To już jest coś :) A kawałej pierożka?

ania77 Mamusia

Nie pamietam juz jak bylo w wigilie z barszczem. Ale teraz jak jemy od czasu do czasu to malemu bardzo smakuje!

kasia13_archiwum Mamusia

http://www.edziecko.pl/jedzenie/0,79376.html

Zajrzyj na te stronke... ;)

kasia13_archiwum Mamusia

BARSZCZ POSTNY

Dla dziecka od: 7. miesiąca
Autor: Joanna Szulc

Składniki

- pęczek włoszczyzny
- dwa nieduże buraki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny lub łyżka żurawin
- łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania:

Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój, zalej wodą, gotuj, dodając sól, ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyn możesz użyć do sałatki).
Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce (lub rozdrobnij malakserem). Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym, gotuj do miękkości.
Dodaj nieco pieprzu, sok z cytryny lub rozgniecione żurawiny. Na końcu wlej olej lub oliwę. Jeśli odcedzisz buraki, otrzymasz czysty barszcz.

kasia13_archiwum Mamusia

GWIAZDECZKI CYNAMONOWE

Dla dziecka od: 10. miesiąca
Autor: Joanna Szulc

Składniki

- 1-2 szklanki mąki (ile się zagniecie)
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
Sposób przyrządzania:

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło. Posiekaj je z mąką i cukrem, dodaj żółtko, na koniec cynamon. Owiń folią, schowaj do lodówki na godzinę.
Odkrawaj kawałki, wałkuj placki grubości 3-5 mm. Wykrawaj ciasteczka foremkami w kształcie gwiazdek, choinek, serduszek.
Układaj na blasze wyłożonej pergaminem, smaruj rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. 180°C, aż się lekko zrumienią (15-20 minut).

dudka Mamusia

U nas na wigilię są ruskie pierogi. Zajrzę na stronkę na pewno.

kasia13_archiwum Mamusia

WIGILIJNY KOMPOT

Dla dziecka od: 8. miesiąca
Autor: Joanna Szulc

Składniki

- kwaskowe jabłko
- świeża słodka gruszka
- 5 suszonych śliwek bez pestek i bez konserwantów
Sposób przyrządzania:

Śliwki opłucz, posiekaj. Jabłko i gruszkę obierz, pokrój.
Składniki gotuj w półtorej szklanki wody, aż będą miękkie.
Ostudź, przetrzyj przez sito. Jeśli nie jest to konieczne, nie dosładzaj.

kasia13_archiwum Mamusia

Tam jest duzo, duzo wiecej fajnych przepisow...

kasia13_archiwum Mamusia

http://przepisydladzieci.webpark.pl/

To jeszcze jedna ciekawa stronka z przepisami dla dzieci... Moze znajdziesz cos ciekawego.

kasia13_archiwum Mamusia

Szybka ryba po grecku (od 11. miesiąca)

filet z mintaja, dorsza lub innej chudej, delikatnej ryby, spora marchewka, średnia pietruszka, ćwierć średniego selera, 2 cm pora, 2-3 krążki cebuli cukrowej, 1-2 pomidory bez skórki, łyżeczka oleju rzepakowego, łyżka soku z cytryny, odrobina soli, pieprzu, cukru, słodkiej papryki

1. Marchew, pietruszkę, pora i selera obierz i lub zetrzyj na grubej tarce, cebulę obierz, posiekaj, pomidory pokrój na cząstki.

2. Filet obsmaż na rozgrzanym oleju. Dorzuć warzywa, podlej wodą, duś po przykryciem, aż warzywa zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki, pomidory roztopią się na sos.

3. Odkryj i odparuj potrawę, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.

kasia13_archiwum Mamusia

Barszcz postny (od 7. miesiąca)

pęczek włoszczyzny, dwa średnie buraki, 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, kilka kryształków kwasu cytrynowego lub łyżka żurawin, łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

1. Włoszczyznę obierz, pokrój, zalej wodą, gotuj, dodając sól, ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyny możesz użyć do sałatki).

2. Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce (lub rozdrobnij malakserem). Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym, gotuj do miękkości.

3. Dodaj nieco pieprzu, kwasek cytrynowy lub rozgniecione żurawiny. Na końcu dodaj olej lub oliwę. Buraki możesz odcedzić.

Bułeczki z kapustą (od 10. miesiąca)

Ciasto: 50 dag mąki, 2 łyżki cukru, 125 dag masła lub margaryny, 7-8 dag drożdży, 4 żółtka, szklanka mleka

Farsz: kilogram słodkiej, drobno poszatkowanej kapusty, spora cebula, łyżeczka oleju, 3 liście laurowe, sól, pieprz

1. Kapustę wrzuć do garnka, podlej skąpo wodą, dodaj liście laurowe. Duś pod przykryciem, aż całkiem zmięknie. Cebulę posiekaj, podsmaż na oleju, dodaj do kapusty, dopraw solą i pieprzem. Farsz przełóż na gęste sito i odstaw (najlepiej na noc), aż całkiem się odsączy.

2. Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru i ok. połową szklanki letniego mleka. Postaw w cieple, aż zaczyn wyrośnie. Masło roztop w rondelku, odstaw, by przestygło. 3 żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj do mąki żółtka, wyrośnięty zaczyn i masło, połącz, dodaj mleko, ale pilnuj, by ciasto było dość zwarte. Wyrabiaj przez 10 minut. Pozostaw, aż ciasto wyrośnie.

3. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości dużej łyżki, rozgniataj na placuszki, w środek kładź łyżeczkę farszu, zlepiaj brzegi i formuj owalne bułeczki ("szew" będzie pod spodem). Kładź na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, pozostaw do wyrośnięcia.

4. Smaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. ok. 180 st. aż się zrumienią.

Bułeczek z tej proporcji wyjdzie sporo, ale zasmakują na pewno całej rodzinie. Dla dorosłych i starszych dzieci farsz można zrobić z kapusty słodkiej i kwaszonej (trzeba je udusić osobno, połączyć pod koniec) z dodatkiem suszonych grzybów.

kasia13_archiwum Mamusia

Wigilijny kompot (od 8. miesiąca)

kwaskowe jabłko, świeża słodka gruszka, 5 suszonych śliwek bez pestek i bez konserwantów

Śliwki opłucz, posiekaj. Jabłko i gruszkę obierz, pokrój. Składniki ugotuj w półtorej szklanki wody, aż staną się miękkie. Ostudź, przetrzyj przez sito. Jeśli nie jest to konieczne, nie dosładzaj.

Strucla mini (od 10. miesiąca)

Ciasto: 25 dag mąki, ćwierć szklanki cukru, 60 dag masła lub margaryny, 4 dag drożdży, 3 żółtka, pół szklanki mleka

Farsz: 3 kwaskowe jabłka, garść śliwek suszonych bez konserwantów, łyżka rodzynek

1. Ciasto przygotuj jak na bułeczki.

2. Jabłka obierz zetrzyj na tarce. Śliwki posiekaj, rodzynki sparz wrzątkiem, odcedź, połącz z jabłkami

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek, posmaruj masą jabłkową (brzegi pozostaw suche), zroluj, pilnując, by farsz nie wypłynął. Powstanie niewielka strucla (być może łatwiej ci będzie zrobić dwie jeszcze mniejsze). Przełóż ją do formy keksowej wyłożonej pergaminem, pozostaw, aż jeszcze trochę wyrośnie. Smaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 45 minut w temp. ok. 190 st.

kasia13_archiwum Mamusia

Fajnie... tak sie zapedzilam, ze ten sam przepis wkleilam 2 razy... To sie nazywa nadgorliwosc... ;)

Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.