Menu

MIELONE-potrzebna pomoc:)

Aż mi głupi,ale nigdy jeszcze nie wiem jak się robi dokładnie mielone ponieważ nie lubię,ale okazuje sie,że mój facet lubi a więc poproszę was drogie mamy o przepis tzn jak sie robi te najzwyklejsze hihihih(grins)

natalka8811
 534  11

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie mielonee

Odpowiedzi

malenia2427
ja robię tak;
do mięsa dodaje jajko,namoczoną bułkę,cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
przyprawiam solą i pieprzem i smażę
malenia2427
ja robię tak;
do mięsa dodaje jajko,namoczoną bułkę,cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
przyprawiam solą i pieprzem i smażę
mysza
jak wyżej ,,,dobrze jest też cebulke zrumienic na tłuszczu ,wystudzic i dodac do mięsa ...lepszy smaczek powstaje
natalka8811
dziekuje wam(grins)
tymianek
(kwiatek) 1. ok. 500 g dowolnego mięsa mielonego (polecam wieprzowe z łopatki lub szynki, ale może być także mieszane lub indycze)
2. 1/2 średniej wielkości cebula
3. sól i pieprz
4. łyżka przyprawy do mięsa mielonego lub do mięsa wieprzowego
5. łyżeczka suszonych ziół (może być lubczyk, natka pietruszki, tymianek lub cząber)
6. dwie łyżki musztardy
7. jedno jajko
8. dwa ząbki czosnku
9. szczypta czerwonej papryki
10. sucha bułka, np. kajzerka ( ew. bułka tarta)
11. tłuszcz do smażenia

bułkę namaczam , a w międzyczasie dodaję resztę składników do mięsa i wyrabiam. Jak bułka będzie cała "napuchnięta" porządnie ją odsączami i dodaję do mięsa. Memlam, memlam, memlam, formuję kotlety , obtaczam w bułce tartej i smażę.
Podsmazone wkładam do garnka podlewam wodą i jeszcze dusze kilka min.
edyta2010
kobitko: dajesz surowe jajko lub dwa (zależy ile masz mięsa na 300-400g daje jedno) drobno pokrojoną cebulkę średniej wielkości, namoczoną bułkę (kajzerka może być ) tylko ją dobrze odciśnij, sól i pieprz, paprykę daje słodką-przyprawę, i majeranek dużo ale jak kto lubi 3 łyżki . i wszystko dobrze połącz. obturlaj kotleciki w bułce tartej , jakby całość była rzadka to do mięsa dadajętrochę bułki tartej też ale odrobinkę , ,najbardziej u mnie lubią jak w środki powkładam wcześniej podsmażoną cebulkę z pieczarkami. smacznego(glodna)
edyta2010
ząbek czosnku też dodaję wyciśnięty(kciuki)
wikaa020
Jak wyzej,ja jeszcze dodaje duzo posiekanej natki pietruszki.
kasiam146
a ja kupuje 1/2kg lopatki w kawalku i miele razem z 1 cebula, 1 zabkiem czosnku, odcisnieta bulka wczesniej namoczona. Doprawiam wegeta lub sola, pieprzem i maggi. Obtaczam w bulce tartej i smaze na patelni
PatrycjaM
Ja dodaje jeszcze mieloną kolendre. daje fajny smak. Mieso nie kupuję w sklepie już pomielone tylko kawałek miesa i w sklepie mi go mielą.
xkasiulax
....j.w i czosnek mniaam!(glodna)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.