Menu

Mikrofalówka.

Mam mikrofalówkę która służy mi w zasadzie do podgrzewania picia czy robienia kiełbasek z serem.Czasami podgrzeję obiad na talerzu.Dziś kupiłam sobie naczynie żaroodporne i myślę zrobić jakieś fajne danie czy zapiekankę tylko nie wiem jak się za to zabrać.Boję się że i tak mi to naczynko strzeli. Na ile czasu wstawia się produkty w mikrofalówce.
Naprawdę nie wiem .Może któraś ma też jakiś fajny prosty przepis.

alinagj1o2
 914  14

Znajdź pytania na ten sam temat:

6-13 lat Dom i Ogród mikrofalówka

Odpowiedzi

syla
Przepraszam że pytam a komu podgrzewarz picie w mikrofal ,a odpowiadając na pytanie to w naczyniu zaroodpornym robie ale w piekarniku,moja mikrofala jest praktycznie chyba do ozdoby
daryjka87poznan
Ja tez tylko w naczyniu zaroodpornym robie w piekarniku. Nigdy nie przyszlo mi do glowy zeby robic w mikrofali.
alinagj1o2
W mikrofalówce można normalnie gotować obiad ,tylko że ja nie wiem w jakim czasie i na którym programie.syla co do podgrzewania picia to podgrzewamy wszyscy.Mleko na kakao, herbatę którą robię w dzbanku i wystygnie.Mikrofalówka u mnie jest stale włączona synowie już nie są mali i sami gdy jej potrzebują to używają.
Magdzik
Ja też podgrzewam w mikrofali mleko, często też obiad i inne produkty. Ale zapiekanki w naczyniu żaroodpornym, to piekę w piekarniku
Juli1303
podgrzewać w naczyniu - tak , gotować- nie
alinagj1o2
To ja już nic nie rozumie jak mam funkcje gotowanie potraw,a się nie gotuje to na co ona jest ?.
madziullka
bo tu istnieje zabobon ze mikrofala jest niezdrowa jak i wiele innych rzeczy... Ja na probe gotowalam pare ziemniaczkow na takowym programi jak zakupilismy nowa. i dobre byly. A ja dziecim podgrzewam piciu w mikrofali. cora ma rok a syn 4.5... i zyją
amalka
Jak najbardziej możesz w mikrofali gotować (grins) Jestem w posiadaniu książki kucharskiej z przepisami do kuchenki mikrofalowej. Nigdy jednak z niej nie korzystałam bo jakoś nie miałam do tego natchnienia. A przepraszam raz hehe Naiwna uwierzyłam koleżance (laaata temu), że po uprzednim nakłuciu jajka igłą- jak do robienia wydmuszek- można w mikrofali ugotować je na twardo (krejzolka) Jak sobie jaja "pierdyknęły" to godzinę szorowałam tę nieszczęsną kuchenkę (smiech)(smiech)(smiech)
lwica
CZAS MIKROFALOWANIA WARZYW

Tabela poniżej zawiera orientacyjne czasy gotowania w kuchence mikrofalowej rozmaitych warzyw. Czasy obliczone zostały dla kuchenki o mocy 750W, dla innych mocy sprzętu należy podane czasy odpowiednio wydłuzyć bądź skrócić.
warzywo ilość j.m. moc czas [min] uwagi
Bakłażan 1 szt max 5 Świeży
Brokuły 250 g max 6,5 mrożone, z wodą
Brokuły 500 g max 7 świeże, z wodą
Brukselka 250 g max 4,5 świeże, z wodą
Buraki 500 g max 13,5 świeże, z wodą
Cebula 500 g max 6 Świeża
Cukinia 500 g max 7 świeża, pokrojona
Dynia 500 g max 7 Świeża
Fasola 500 g max 13,5 mrożona (łącznie z fasolą limeńską)
Fasola 500 g max 10 Świeża
Groszek 250 g max 4,5 mrożony, bez wody
Groszek 500 g max 3 świeży, z wodą
Kalafior 1 szt max 5,5 w całości, świeży
Kapusta 500 g max 5,5 świeża,0,5 główki
Karczochy 1 g max 3,5 świeże, z wodą
Kukurydza 4 kolby max 9 mrożona, bez wody
Kukurydza 250 g ziaren max 4 mrożona , z wodą
Kukurydza 6 kolb max 5,5 świeża, z wodą
Marchew 250 g max 5,5 mrożona, z wodą
Marchew 4 szt max 5,5 świeża, w całości, w kostkach, w plasterkach
Pasternak 500 g max 6 świeży z wodą
Pieczarki 500 g max 6 świeże, z masłem
Szparagi 250 g max 7 mrożone, z wodą
Szparagi 500 g średnia 14 świeże, pokrojone, z wodą
Ziemniaki 1 szt max 3 pieczony, po 3 min. na każdy dodatkowy
lwica
PODSTAWY MIKROFALI

Mikrofalówka stała się w naszych kuchniach, obok kuchenki, lodówki, czajnika elektrycznego czy ekspresu do kawy, jednym ze stałych elementów wyposażenia. Wielu użytkowników popularnej mikrofali nie wyobraża już sobie szykowania kakao lub ogrzewania wieczorem obiadu dla "spóźnialskich" na kuchence. Jednak przecież podgrzewanie czy rozmrażanie nie wyczerpuje zalet mikrofalówki, która sama w sobie może stać się narzędziem do szykowania smacznych posiłków.
Oczywiście, nie każde danie nadaje się do szykowania w mikrofalówce. Wiadomo, że jajek w niej nie ugotujemy, bo gwałtowny wzrost ciśnienia rozsadziłby skorupki i zapewnił nam miłe chwile przy myciu mikrofali. Do ciast też lepiej użyć tradycyjny piekarnik, bo lepiej urosną i nie będą blade. Trzeba też mieć się na baczności podgrzewając potrawy z dużą ilością oliwy lub masła, bo tłuszcz podgrzany do wysokiej temperatury może się zapalić.
Istnieje wiele produktów, które smakowicie można przyrządzić w mikrofalówce, czasem dużo lepiej niż na kuchence. Należą do nich ryby, warzywa, zupy czy też mięsne potrawki. Warzywa zachowują więcej witamin i mikroelementów niż te gotowane w wodzie, a do tego zachowują więcej naturalnego koloru. Ryby wychodzą bardziej soczyste niż z patelni i nie wymagają użycia tłuszczu. Natomiast wywary na zupę przyrządza się po prostu dużo dużo szybciej, przy mniejszej utracie witamin i mikroelementów niż na kuchence.
Warto wiedzieć, że:
czerwone mięso i twarde warzywa ukladamy w mikrofalówce z brzegu talerza, a mięso biale, drób, ryby i miękkie warzywa na środku (z brzegu mikrofaluje się szybciej);
w czasie mikrofalowania trzeba mieszać potrawy ;
żeby jedzenie nie wysychało trzeba je przykrywać;
przygotowanie dań z mikrofalówki wymaga użycia znikomej ilości tłuszczu, co docenią zwłaszcza osoby dbające o linię;
mikrofalowane warzywa mają tak intensywny smak, że nie potrzebują dużo soli;
nie wolno stosować w mikrofalówce naczyń metalowych (nawet tych z delikatnym metalicznym zdobieniem) bo iskrzą i nie przepuszczją mikrofal;
im większa zawartość wody w szykowanych potrawach, tym krócej się je mikrofaluje;
nawet po skończonym mikrofalowaniu potrawy wciąż jeszcze się gotują, należy więc zostawić je pod przykryciem jeszcze na 1 minutę;
lwica
PRZEPIS NA ZIEMNIAKI DUSZONE Z MIKROFALI

Składniki:
ziemniaki
kilka cebul
kminek
pieprz
sól
oliwa z oliwek
woda
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki, układamy na ziemniakach. Solimy, pieprzymy i posypujemy kminkiem. Dodajemy ćwierć szklanki wody i kropimy po wierzchu oliwą. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na maksymalną moc. Duszenie trwa zależnie od mocy kuchenki i ilości ziemniaków 20-25 minut. Co 7-10 minut należy wyjąć naczynie z kuchenki i dokładnie zamieszać zawartość, po czym wstawić ponownie.
Ziemniaki duszone z mikrofali mają intensywny, ziemniaczany smak.
lwica
Pieczeń rzymska

składniki:
50 dag mięsa mielonego,
1 cebula,
1 jajko,
pęczek pietruszki,
2 łyżki tartej bułki,
3 łyżki mleka,
sól,pieprz

wykonanie:

Do mięsa dodać posiekaną pieruszke i cebulkę.
Jajko roztrzepać z mlekiem, bułka tartą.
Dodać do mięsa i przyrawić.
Wyrobić na gładką masę.
Włożyć do formy i gotowac pod przykryciem 9-10 minut na 100% (900W) mocy kuchenki.
alinagj1o2
Dzięki dziękuję !(glodna)(glodna)(kwiatek)(kwiatek)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.