Menu

Niedzielny obiadek

Witam dziewczyny mam pytanko czy znacie jakis fajny przepis na łopatke wieprzową bo w postaci gulaszu juz sie nam znudziła.Bede wdzięczna za sprawdzone przepisy

Joanna30
 780  6

Znajdź pytania na ten sam temat:

Przedszkolak Odżywianie niedziela obiad mięso

Odpowiedzi

KlaudynaK
zależy jaka łopatka... jak ładna i chudsza to ja czasem kroję na sznycle, robię tak jak bitki, podsmażam i robię zraziki z musztardą i ogórkiem kwaszonym, potem duszę z cebulką i dodaję musztardy do sosu. Pycha.
Panterka
A robiłaś kiedyś placki po cygańsku? Fakt, że to też gulasz wychodzi ale jest pyszne..:)
gulasz cygański:
łopatka wieprzowa (ok 1/2kg)
pieczarki 30dkg
3 średnie marchewki
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, wegeta (warzywko itp.)

mięso kroisz na małe kawałki, posypujesz przyprawą i podsmażasz na oliwie lub oleju, dolewasz wody i dusisz pod przykryciem, kiedy będzie na wpół miękkie dodajesz pokrojone w plasterki pieczarki, marchewkę w kostkę, ziele i liście laur., na koniec zaprawiasz (mąka wymieszana z wodą i śmietaną lub sama mąka lub zasmażka, jak kto woli;)
Gulasz powinien być dość gęsty, polewasz nim połowę placka i przykrywasz drugą połową:)

ja lubię jeszcze polać na wierzch sos czosnkowy, pycha:P

Ah, i dodam, że ten gulasz świetnie smakuje z naleśnikami (na słono) lub plackami ziemniaczanymi (usmażone na całej patelni) i sosem czosnkowym lub pieczarkowym:)
kachinka
jako pieczeń....przyprawić do rękawa i upiec... pycha
Iwona1977
ja tez robie w rekawie
elizka
ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE
kawałek łopatki wieprzowej ok 1 kg.
puszka piwa jasnego.
2 marchewki.
nieduży seler.
pietruszka.
2 cebule.
3 ząbki czosnku.
ziele angielskie.
liśc laurowy.
sól.
pieprz.
oliwa

Łopatka z piwnym aromatem.
Etapy przygotowania

Łopatkę posolić, popieprzyć i zamarynować w piwie z dodatkiem warzyw, cebuli, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Na noc do lodówki. Mięso wysuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu na brązowy kolor, w trakcie smażenia dodać warzywa z zalewy i też obsmażyć wszystko razem. Gdy się ładnie zrumieni wlać piwo z zalewy do rondla i na malutkim ogniu pod przykryciem niecałą godzinę ma się dusić Płyn powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości mięsa, a gdy sos okaże się zbyt gorzki dodać wody. Po upieczeniu wyjąc mięso, wyłowić ziarna ziele i laurowe liście, a warzywa i sos zmiksować na aksamitna gładką masę, Dodać śmietanę. Podaję z kluseczkami kładzionymi ....
PYCHOTA
Joanna30
(awve) Dziękuje bardzo za przepisy zrobie ja w rekawie :)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.