Menu

obiadek

Witam! Mamunie mam dziś ochotę na spaghetti ale bez mięsa......macie może jakieś fajne, sprawdzone pomysły???????????

basia198711
 605  4

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odpowiedzi

monilajsa
ugotuj różne warzywa polej sosem pycha:-)(grins)(grins)(glodna)(glodna)(awve)(awve)
nikordia
papryka słodka 2 łyżeczki czubate
papryka ostra 1 łyżeczka płaska
sól czosnkowa 1 łyżeczka płaska
pieprz mielony 1 łyżeczka płaska
oregano suszone 3 łyżki stołowe płaskie
przyprawa do zup i sosów 1 łyżeczka płaska
natka pietruszki 2 łyżeczki płaskie
kostka rosołowa 1 kostka
pomidory w puszce bez skórki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek mały
mąka wrocławska 4 łyżeczki czubate
sól jodowana 2 łyżeczki płaskie
makaron spaghetti 1 paczka

Zacznijmy od potrzebnych składników:
makaron do spaghetti;
koncentrat pomidorowy (malutki słoiczek 80g np. Włocławek);
pomidory w puszce (najlepiej bez skórki, mogą być całe);
papryka słodka (mielona);
papryka ostra (mielona);
sól czosnkowa;
sól kuchenna;
pieprz mielony (biały lub czarny);
oregano (wystarczy suszone);
przyprawa do zup w płynie (np. Winiary);
pietruszka naciowa (może być suszona);
kostka rosołowa (najlepiej drobiowo – warzywna);
4 małe łyżeczki mąki wrocławskiej (do ew. zagęszczenia sosu);

Kostkę rosołową rozrobioną w ok. 350ml. wody wlewamy do garnka postawionego na małym ogniu, następnie dodajemy cały 80g. koncentrat i dokładnie mieszamy, żeby koncentrat się rozpuścił. Następnie dodajemy całą puszkę pomidorów wraz z sosem zawartym w środku i czekamy, aż zawartość garnka zacznie się gotować. Czas na przyprawy.

Wsypujemy:
2 małe łyżeczki papryki słodkiej;
1 płaską małą łyżeczkę papryki ostrej;
1 małą łyżeczkę soli czosnkowej;
1 płaską małą łyżeczkę pieprzu mielonego;
Ok. 2 – 3 łyżek stołowych płaskich oregano;
2 małe łyżeczki pietruszki naciowej;
1 małą łyżeczkę przyprawy do zup;

Po dodaniu przypraw, gotujemy nasz sos ok. 10 – 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i sprawdzając smak (ostrożnie, bo parzy!!!:)) można do smaku dodać odrobinę soli kuchennej lub jeszcze czosnkowej, jak kto woli. Nie przesadzajmy z przyprawą do zup ani z ostrą papryką, ponieważ połączone z innymi ostrymi przyprawami (np. pieprz), mogą spowodować, że nasz sos będzie zbyt ostry.

Do sosu należy ugotować makaron, z własnego doświadczenia wiem, że sosu wystarczy na 3 lub 4 porcje wykonane z całej paczki 500g. makaronu. Jeżeli ktoś zamierza gotować dla większej załogi, wystarczy np. podwoić proporcje składników i sosu wyjdzie na 6 dużych porcji.
emiliab
Ja robię czasami z cukinią i papryką. Robię tak jak z mięsem tylko zastępuję je warzywami.
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.