Menu

Omlet

Jak robicie omlet? Bo na nie umiem obsmażyć go z dwóch stron, zawsze przy próbie obrócenia mi się łamie.

Marlena
 581  5

Znajdź pytania na ten sam temat:

jajka omlet jedzenie

Odpowiedzi

kasia13_archiwum
Ja smaze tylko z jednej strony... Podnosze ze stron, ze wszystko co z wierzchu plynne, wlatuje pod spod... Jak jest spod spodu sciete, to wylaczam kuchenke (elektryczna) i zostawiam na tym miejscu pod przykryciem... omlet chwile w temperaturze dochodzi do siebie...
to jest moj omlecik... :)
KlaudynaK
Ja zawsze smarze z dwóch stron... A może za dużo jajka dajesz, że tak się łamie? Dawno nie smażyłam tego specjału ale zawsze z dwóch stron. Delikatnie podważałam łopatką i widelcem z na przeciwka, potem łopatkę przewracałam a widelcem podtrzymywałam aby się nie połamał...
artanis
Ja zależy.... jeśli robię omlet na słodko, najpierw rozdzielam żółtka od białek, następnie z żółtek robię ciasto, a z białek ubijam pianę. Pianę delikatnie dodaję do reszty ciasta i bardzo delikatnie mieszam, taką piankę zostawiam pod przykryciem, aż dojdzie do siebie.
Jeśli chodzi o "cieńszy" omlet na ostro, przerzucam go jak naleśnika - jeszcze nigdy mi się nie złamał. Gdybym chciała go przełożyć - pewnie by się tak stało, ale szybko przerzucając go - jeszcze nigdy mi się to nie zdarzyło. Potem także jak @goska często składam go...
Martita
ja robie tak:biore jajaka,oddzielam zoltka od bialek.bialka ubijam na gesta piane,do niej wrzucam zoltka,wszystko mieszam potem dodaje maki(by wyszla gesta masa- ale bez przesady)potem odrobine cukru i mieszam.wlewam na patelnie,smaze jedna strone i polowe omleta klade na druga(czasem z pizza tak sie robi)zawsze wychodzi taki puszysty i delikatny.palce lizac :))
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.