Menu

paczki i faworki

nie ma mojego poprzedniego pyt, dlatego zadam jeszcze raz czy macie jakies sprawdzone przepisy na paczki i faworki??

jadzia23
 489  14

Znajdź pytania na ten sam temat:

tlusty czwartek

Odpowiedzi

amalka
Mam (grins)
sque
Mam na faworki, które już dzisiaj robiłam.
Anemona
nie mam (smiech) ale bym zjadła, Jutro sie najem jak prosie, tymi sklepowymi.
jadzia23
a podacie?? czy tylko i wylacznie zatrzymacie dla siebie:)
Madzika
własnie a mozna prosic o podanie ?
marysia26
(kwiatek) mam przepis sprawdzony na faworki (pokoj) podaje przepis 0.5 kostki margaryny, 1szklanka cukru ,0,5 proszku do pieczenia ,mleko lub smietana wegług uznania ,1 kg maki ,4 jajka całe .Wykonanie jajka utrzec z cukrem dodać roztopiona margaryne następnie pozostałe składniki zagnieśc ciasto odstawic na dwie godziny do lodowki i potem rozwałkowac wycinać prostokaty przecinac w połowie i przełożyc i smazyc w goracym oleju smacznego(kwiatek)
mycha2706
Ja własnie zrobiłam faworki:) 2 szkl.mąki,4 zółtka,łyzka octu lub spirytusu,ok.pół szklanki smietany...zagnieśc ciasto,zrobić faworki,na gorący tłuszcz,posypac cukrem pudrem i smacznego") U mnie chłopaki własnie kończą,trochę schowałam,bo by wszystko zjedli i kwiczeli później....wychodzi duzo z tej porcji.
jadzia23
dzieki kochane chyba jeszcze dzis zrobie te faworki bo mi slinka pociekla nie wiem tylko czy do jutra wystarcza jak sie dzis dorwiemy z mezem i synkiem:)
lola86
Mam .Pączkarnie z jakieś 600 metrów od domu (grins)(grins)(grins)(grins) nie zastąpiona
monikarogalska2
Ja nie dawno robiłam oponki według tego przepisu www.wielkiezarcie.com/recipe56138.html i były rewelacyjne, naprawdę wam polecam bo rozpływają się w ustach(glodna)(glodna)(glodna) Ja robiłam z 0,5 kg mąki(czyli podwójna ilość) a przepis jest na 250 gr
sque
mam taki przepis:
20dkg mąki
3 żółtka
sól
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub octu

Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto, odstawić na około 20 minut po ściereczką żeby się nie zeschło i wałkować, kroić itp.
dzikakobieta
3 szkalnki maki tortowej,6 zoltek,6 lyzek smietany,szczypta soli,150 g masla roztopionego i schlodzonego,pol kostki drozdzy,2,5 szkl mleka,starta skorka z cytryny lub pomarancza. Wlewasz cieple mleko do miski glebokiej i rozpuszczasz w nich drozdze,dwie lyzki maki,zakrywasz sciereczka i czekasz jak podwoi objetos.Potem wlewasz to do maki,smietany,zoltek,masla roztopionego i zarabiasz ciasto az bedzie sprezyste,dosypac maki jak bedzie za rzadkie.urywasz male kulki,robisz z tego maly placek,do srodka marmolada i toczysz w rekach kulke,jak wyplynie troche dzemu to nic nie szkodzi i tak bedzie pycha.Kulki z marmolada zostawiasz pod sciereczka na15 min do wyrosniecia,w tym czasie grzejesz olej albo smalec tak do polowy garnka,1 lub 2 litry tluszczu.i gotowe:)Smazysz na sredni brazik i posypujesz cukrem pudrem lub lukrem.Smacznego!
dzikakobieta
powinno wyjsc 50 paczkow,jak chcesz mniej to wszystkie skladniki podziel popolowie;))))
dzikakobieta
powinno wyjsc 50 paczkow,jak chcesz mniej to wszystkie skladniki podziel popolowie;))))
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.