Menu

papryka

Wczoraj zerwałam paprykę i okazało się, że mamy jej całą dużą skrzynkę. Jutro zamierzam zrobić leczo, ale co z resztą? Chciałabym zamarynować na zimę. Macie może jakieś sprawdzone przepisy? Z góry dziękuję.

Edytka85
 533  8

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie papryka marynowana przetwory

Odpowiedzi

emikacpi
Ja daję dużo papryki do strogonowa
Edytka85
Ja też Emilko i do wielu innych dań. Ale chciałabym w tym roku zrobić kilka słoików na zimę(grins)
MaLaCzarna
Papryka marynowana z przepisu mojej mamy:
Zalewa:
1litr wody
1 łyżka soli
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki octu

Dodatkowo dodać do słoików:
2 ziarna ziela
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku

Jak zalejesz zalewą paprykę to dodaj po jednej łyżce oleju do każdego słoika.
Wekować 15-20 minut

Ostatnio robiłam wyszła mi pyszna.
tlolek
marynowanej nigdy nie robiłam bo u nas się jej nie jada. jedynie kroje i mrożę na zime
kafotka
marynowana (przepis podobny jak wyżej):

zalewa:
3szklanki wody
0,5szklanki octu
3łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki soli

do słoików:
1liść laurowy
3ziarenka ziela angielskiego
parę ziarenek białej gorczycy
łyżka oleju na górę

zalewę doprowadzić do wrzenia,zalac słoiki, zakręcić i obrócić do góry dnem- nie pasteryzować...
poczekać aż ostygną i do piwnicy czy gdzie tam w oczekiwaniu na pożarcie zimie ;P
kafotka
"papryka marynowana w zalewie pomidorowej"

mam ten przepis od mamy mojej przyjaciółki-ja uwielbiam ta papryke do obiadu :)

zalewa:
1szklanka soku pomidorowego
2szklanki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
trochę papryki słodkiej
trochę papryki ostrej

zalewę gotowac około 20min(jest dość gęsta więc mieszać)

do słoików wkładamy ząbek czosnku,krążek cebuli i 1 liść laurowy. Włożycz pokrojoną (ja kroję w taką większą kostkę) paprykę i zalać gorącą zalewą-nie pasteryzować!
Edytka85
Dzięki dziewczyny(prezent)
@Kafotka ta papryka w zalewie pomidorowej brzmi super(grins)
tymianek
ja robie jak dziewczyny, tylko zamiast octu spirytusowego dodaje ocet winny 6% - wersja dla osób lubiących mniej octowe marynaty.

Poza tym możesz zrobić papryki faszerowane mięsem mielonym, dorsza zapiekanego z cukinią , papryką, marchewą i cebulką i polanego śmietaną ze starkowanym serwm, szaszłyki warzywne, dodać ją do zup np. jarzynowej, fasolówki, pieczarkowej ( papryka+ kukurydza).
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.