Menu

Papryka marynowana

Witajcie(kwiatek) Dostałam worek papryki, więc postanowiłam ją zamarynować. Ale powiedzcie mi.... czy jak mam słoiki różnej wielkości (od 330ml po 620ml), to powinnam je rozdzielić do pasteryzacji? Czy dla wszystkich ustalić taki sam czas gotowania? Kto się zna, niech mi podpowie - będę wdzięczna(kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)

Magdzik
 324  10

Znajdź pytania na ten sam temat:

Czas wolny i Sport papryka słoiki marynata

Odpowiedzi

Magdzik
Aha... mam sprawdzony przepis, ale może ktoś poda swój dla porównania?(kwiatek)(kwiatek)(kwiatek)
MaLaCzarna
1 litr wody
1 łyżka soli
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki octu
2 ziarenka ziela
listek laurowy
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju ( do każdego słoika )
Wekuje 15 minut nie zależnie od wielkości słoików
jagoda30
ja parzę pokrojoną,potem zalewa,liść ziele pieprz,troszkę cebuli pól łyżeczki gorczycy do każdego słoika i pasteryzacja 5-10 min
lusia82
ja wszystkie słoiki gotuję 20 min
1 litr wody
1 łyżka soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
kilka ziarenek gorczycy
kila piórek cebuli
Magdzik
Dzięki(kwiatek)(kwiatek)
emiliab
Ja pasteryzuję słoiki według wielkości ze względu na to, że mama uczyła mnie, że słoiki mają być zanurzone w wodzie do 3/4. Gdybym włożyła duże i małe razem to niestety mniejsze zanurzyły by się całe.
emiliab
A pasteryzuję zawsze 15-20 minut.
kasiam146
ja gotuje ok 15-20 minut wszystkie razem
Ada3610
ja zawsze robię na słodko. Nigdy nie daję tyle octu co w przepisie a dodaję więcej cukru. W trakcie dorabiania marynaty próbuję ją i doprawiam. Nigdy nie robiłam tak jak w przepisach. Grzybki to robię bardziej kwaśniej.

Do pasteryzacji wkładałam różne słoiki, i pasteryzuję 9min. 15 czy 20 to jak dla nas za miękka by była.
aga22
ja pasteryzuje wszystkie razem słoiki nie wazne jakiej sa wielkosci i pasteryzuje je na malutkim ogniu
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.