Menu

pierniczki czyli pytań kilka.....

o konsystencje....:/Wczoraj zrobiłam ciasto na pierniki,świetne wyszło...wstawiłam je do lodókwi bo niby jak poleży to jest lepsze...dzisiaj zagladam a to ciasto twarde jak kamien???czy to normalna "faza" piernikowego ciasta????aha..jeszcze dosyc krche jest...czy to sie zmieni jak je wyciagne z lodówki i troche "pomacam " przed wałkowaniem czy juz sie moge za nowe ciasto zabierac ???

desdemonka
 600  7

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie pierniczki

Odpowiedzi

tlolek
stwardniało bo pewnie jest w składzie maslo
irekzboralski
hmmm..moja mama ciasto na pierniki też zarabia dzień wcześniej ale nigdy do lodówki go nie kładzie tylko zostawia w misce przykryte ręczniczkiem...i w pokoju gdzie jest na pewno ciepło....o lodówce nigdy nie słyszałam więc nie pomogę niestety
tlolek
ja robie z tego przepisu i wychodzą całkiem smaczne nawet jak są jeszcze twarde
http://www.wielkiezarcie.com/recipe290.html
desdemonka
tlolek ,robiłam podobnie tylko bez jaja i zamiast pudru rozpusciłam zwykły cukier
desdemonka
hej,Wy i lepiej powiedzcie co z ta konsystencja...
Kairra
konsystencja jest normalna, czyli taka jaka powstaje po leżeniu w lodówce (grins)
masz rację - ciasto piernikowe powinno poleżeć, ale nie musi to być lodówka
znajdź jakieś inne miejsce, ale tez chłodniejsze, owiń ciasto papierem i daj mu jeszcze poleżakować kilka dni - wtedy pierniczki są najsmaczniejsze(kciuki)
kachinka
też zawsze tak miałam a tym razem zrobiłam pierniczki a'la kopernik i wyszło od razu miękkie i pierniczki po upieczeniu od razu miękkie pyszne na serio fotka w galerii
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.