Menu

pierogi z maki ryżowej lub pełnoziarnistej

potrzebuje przepis na ciasto pierogowe ale z maki razowej lub pełnoziarnistej chodzi mi o proporcje zeby ciasto wyszło dobre wiec prosze Was jak któraś ma niech napisze bede bardzo wdzieczna szukałam w necie ale cos nie moge znalesc mój mały jest alergikiem i nie moze jesc białej mąki a chciałabym zrobic pierogi ze szpinakiem i tofu moze któras ma fajny przepis z góry bardz dziejkuję

Bilska1
 1403  2

Znajdź pytania na ten sam temat:

przepisy

Odpowiedzi

Madzik8889
znalazłam coś takiego w necie: może się przyda:)
Składniki (42 sztuki wycinane filiżanką o śr.9,5 cm)

Na ciasto:
500g mąki (w tym: 250g mąki pełnoziarnistej kamut, 250g mąki pszennej razowej 2000)
20 g świeżych drożdży
350 g ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Drożdże rozmieszać z połową mleka i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę ze wszystkimi pozostałymi składnikami, dodać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Na nadzienie:
2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
250g białego sera twarogowego + ok. 100g białego sera homogenizowanego
2 cebule (jedna podduszona na oleju, druga w drobną kosteczkę na surowo)
przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, majeranek
2-3 łyżki jogurtu naturalnego (aby nadzienie było odpowiednio wilgotne)
Soczewicę wymieszać z białym serem i jogurtem, dodać cebule i doprawić przyprawami. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować. Wycinać kółka. Na środek każdego nakładać nadzienie z soczewicy, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi. Wierzch każdego pierożka można posmarować mlekiem i jogurtem, a potem posypać dodatkowo oregano. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 stopni przez ok. 30 minut (ja piekłam trochę krócej), aż wszystkie pierożki nabiorą złotego koloru. Podawać na ciepło lub na zimno, najlepiej z jakimś pikantnym sosem lub ostrym dipem. U mnie świetnie się sprawdził dip jogurtowo-musztardowy. Połowę przygotowanych pierożków po upieczeniu i wystudzeniu zamroziłam.
Madzik8889
jak cos podaje jeszcze linka: (są tam zdjęcia)
http://reve82.blogspot.com/2010/10/ drozdzowe-pierogi-z-maki-penoziarnistej.html
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.