Menu

placek "pleśniak"

hej Mummy's!
Znacie takie ciasto o nazwie plesniak? Ono jest robione z owocami i tam jest masa z bialek ubitych miedzy innymi... Co zrobic zeby ta pianka nie opadła podczas pieczenia? Wczoraj zrobilam i te bialka sie zarumieniły, wygladaja jak ciasto a nie osobna masa z bialek, ktora miala byc po prostu biala (jak na zdjeciach w internecie).
Macie jakies sprawdzone sposoby??

jolkka
 1051  6

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie placek deser pleśniak pieczenie ciasto

Odpowiedzi

amalka
A no cukru pudru dosyp do piany, gdy już białka zaczną sztywnieć. Ja zawsze dodaję również wiórków kokosowych. Pleśniak zyskuje na smaku. Inna sprawa, że wzmiankowane ciacho w moim wykonaniu posiada na wierzchu ciasto właśnie. Jest więc ciasto, owoce, ciasto, piana, ciasto (cienka warstwa, drobno tarte)
StepByStep
Zawsze dodaję odrobinę mąki ziemniaczanej do ubijanej piany. Nie opada i robię dokładnie tak jak @amalka, każdą jedną część ciasta trę na tarce, przez co nie obciąża zbytnio piany.
renata29
Jakieś dziwne te przepisy,że piana jest na wierzchu bo w pleśniaku powinno być na górze właśnie starte ciasto.
Kordelia
Piekę jak dziewczyny z tartym ciastem od góry, do piany daję łyżkę mąki ziemniaczanej i po zarumienieniu przykrywam folią aluminiową i pod nią dalej piekę (kciuki)
goskapolak
Będę złośliwcem: a co to znaczyć miało "Mummy's"?
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.