Menu

Plastyczna masa cukrowa

Co roku sama szykuję Krzysiowy tort urodzinowy ale w tym roku junior podniósł poprzeczkę (grins) Tort ozdobiony ma być wizerunkiem Pepe Pana Dziobaka a jeszcze lepiej przyjąć kształt owej postaci (krejzolka) Pomyślałam by kupić cukiernicze dzieło u babeczki, która się tym zajmuje a jej słodkości są efektowne i pyszne (miałam przyjemność kosztować) ale koszt mnie przeraził... Wpadłam więc na "karkołomny" pomysł by znów zdać się na "talent" własny (grins) Tort będzie miał kształt bajkowej postaci i chciałabym (miast turkusowym kremem) pokryć go plastyczną masą cukrową domowej roboty (sprawdzony przepis już mam) I tu dochodzę do pytania- czy któraś z Was "porywała się z motyką na słońce" i jako totalny amator próbowała ozdobić tort w ten sposób? Czy to trudne? Jaki był efekt?

amalka
 707  6

Znajdź pytania na ten sam temat:

tort urodzinowy

Odpowiedzi

justyna01
Ja bym nie kombinowała. Coś ci nie wyjdzie i tylko się będziesz wkurzać. Od czasu do czasu można przecież wydać na swoją pociechę więcej kasy :) A to jeszcze na urodzinki :)
amalka
@Justyna no niby tak ale sala zabaw 200zł, pizza dla dzieciaków- 50zł (lub więcej bo gości będzie 11ścioro), kawa dla rodziców- za każdą 2.50, ciacho dla rodziców- upiekę sama ale produkty kupić trzeba, upominek dla juniora... Przyznasz chyba, że to będzie "więcej kasy"... Tort miałby kosztować 120- 150zł Nieco za dużo jak na mój gust za kawałek biszkoptu i bitej śmietany, jakkolwiek smaczny i piękny by nie był.

Spróbuję zrobić sama (poczytałam "nieco") a jak mi nie wyjdzie- kupię tort gotowy (grins)
halina21
myślę że jeśli już robiłaś sama tort i masz zdolności nawet niewielkie to sobie poradzisz a w oczach synka będziesz wielka (grins)
JumaPi
ja często robię torty i używam masy cukrowej do dekoracji, jeżeli masz pomysł i wierzysz w siebie to na pewno ci się uda. pochwal się później swoim dziełem. Pozdrawiam:)
aniula
Robiłam torty swoim dzieciom, zarówno z masy cukrowej jak i marcepanowej.Nie jest to tak trudne , na jakie wyglada(kciuki) .Pamietaj tylko zeby krem który znajdzie sie pod owa masa nie był smietanowy, poniewaz rozpuszcza to mase.Mozesz dac do srodka tortu krem smietanowy lecz przed ozdabianiem masa pokryj dokładnie cały tort masa maslaną.Wtedy masa cukrowa sie nie rozpusci(kciuki) .Powodzenia :)zdjecie jednego tortu który robiłam jest bodaj ze w mojej galerii...
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.