Menu

pomocy!:)))

Mam masę makową...i chcę ją zużyć...CO mogę zrobić?? wiem że można makowca lub bułeczki...Jest problem, nie mam DROŻDŻY...

Poradźcie coś mi...

sweetnessa27
 449  6

Znajdź pytania na ten sam temat:

mak

Odpowiedzi

madalena2009
a może makówki? jeszcze tak świątecznie... mniam (glodna)
sweetnessa27
a co to makówki?

A dodam jeszcze że nie mam jajek:(

Całkowicie zapomniałąm o jajkach...i nawet nie wiem jak posmaże kotlety bez jajek
renata29
dobry jest makowiec na kruchym cieście,robisz zwykłe kruche ciasto,wykładasz na blachę,na to rozsmarowujesz masę makową i pieczesz,warstwa maku powinna być dość gruba więc jeśli nie masz jej dużo to zrób na mniejszej blasze
madalena2009
makówki to taka prostsza wersja kutii... zagotuj szklankę mleka, dodaj tę masę makową, zamieszaj, domyślam się, że masa sama w sobie jest już słodka? bo w pierwotnym przepisie do maku dodaje się jeszcze miód coby ta masa makowa była słodsza :) ogólnie w maku powinny znaleźć się bakalie, migdały i orzechy włoskie( ew. laskowe) wszystko pokrojone na mniejsze cząstki. NO i na spód miski dajesz część masy mak. później chałkę (taką słodką- pokrojoną na "plastry") znów masa (tak żeby zakryć chałkę) no i znów chałka... i tak przekładasz... wierzchnia warstwa to masa makowa oprószona wiórkami kokosowymi i ozdobiona orzechami... uwielbiam... aaaa no i dobrze by było jakby to troszkę postało i chałka "naszła" masą makową...
krasna1
zrób ciasto
margaryna,jajko,szklanka cukru,2 szkl.mąki,łyżeczka proszku,
wyrób ciasto rękami,
wyłóż na blaszkę 3/4 a resztę dasz na wierzch,
na surowe ciasto wyłóż masę makową a na masę resztę ciasta-technika dowolna,
ja raz trę na tarce a raz wałkuję w rękach na cienkie paski i układam kratkę
na 40-50 min. w 200 stopniach
amalka
Robię tak jak @krasna (tylko proporcje ciasta są inne) i naprawdę polecam (glodna)
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.