Menu

Prażone migdały

Czasami na odpustach, albo w kinie można kupić prażone migdały – one są wtedy w takiej słodkiej otoczce. Zastanawiam się jak samemu możńa zrobić taką smaczną przekąskę. Jak wiecie to piszcie

kosia
 1852  4

Znajdź pytania na ten sam temat:

migdały

Odpowiedzi

kasia13_archiwum
Widzialam, jak to robili w szkole Fatimy... Tylko z proporcjami mam problem...

Wiec miesza sie cukier... dosc duzo z cynamonem... do tego wsypuje migdaly... miesza...


W patelnie wsypuje sie to wszystko i zalewa woda, tak zeby to bylo jak w sosie... i teraz tak sie miesza i miesza i miesza... woda wyparowuje, az w koncu migdaly maja taka chrupka bialawa otoczke... Mmmmhm... pychotka...
kasia13_archiwum
Ok... znalazlam proporcje...

500 g migdalow (nieluskanych)...
500 g cukru
250 g wody
1 lyzeczka mielonego cynamonu
125 g wody rozanej (rosenwasser)... do kupienia a aptece...

Cukier zmieszac z cynamonem, dodac migdaly, dokladnie wymieszac.
Na rozgrzana patelnie wylac wode zmieszana z woda rozana (nie musi byc... moze, ale nie musi) i wrzucic migdaly zmieszane z cukrem i cynamonem...
I dalej jak juz to pisalam... mieszac, mieszac, mieszac... az cala woda wyparuje... powoli bedzie sie na migdalkach tworzych taka bialawa skorupka... chrupiaca...
kasia13_archiwum
Na tym bazarku bozonarodzeniowym bylo takie stoisko, gdzie rodzice tak uczniow jakiejs klasy prazyli wlasnie te migdaly... wiec mieli tylko 2 duze patelnie a kupujacych bylo od groma i ciut ciut, wiec na swoje zamowienia kazdy sie naczekal, ale mozna bylo od razu zobaczyc, jak oni to robia... :D:D:D
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.