Menu

Przepis

Kochane mam dziś na obiad zrobić udka z kurczaka, napiszcie mi jak Wy robicie żeby mięsko nie było suche.

kasia3030
 394  11

Znajdź pytania na ten sam temat:

Odżywianie obiad

Odpowiedzi

jagoda30
piekę w naczyniu żaroodpornym najpierw pod przykryciem,potem odkrywam coby były przypieczone,udka z natury nie są suche tak jak np piersi
MamaMateuszka
Traktuję je solą i przyprawą do kurczaka, układam na blaszkę i do piecyka. Po ok. pół godziny polewam je po wierzchu tym co się z nich wytopi i pieką się dalej, w sumie to z godzinę chyba że duże to troszkę dłużej. Uwielbiam zwłaszcza z frytkami i sałatką z pekińskiej...(glodna) Tylko temperatura niezbyt duża bo się spieką za bardzo, ja daję ok. 160-170st.
halina21
najpierw marynuję w przyprawach z oliwą i troszkę miodu a potem do piekarnika w naczyniu żaroodpornym ( można też piec w woreczku tym do pieczenia ) i co pewien czas polewam sosem temp. nie może być zbyt wysoka bo się mocno spiecze skórka i tak ok.godzinki chyba że piekę w woreczku to nie polewam bo tam jest odpowiedni mikroklimat (grins)
amalka
Ogólnie udek nie lubię, takich pieczonych szczególnie bo krew przy kościach i zabarwione nią mięso mdłości u mnie wywołuje... Udka zjem tylko i wyłącznie w postaci w jakiej szykuje je moja mamusia i ja obecnie. Zapewniam, że suche nie są (grins) A robię tak- gotuję na udkach najnormalniejszy w świecie rosół (jest bazą do zupy na dzień następny), udka wyjmuję, nacieram przyprawami, przekładam do naczynia żaroodpornego, wokół mięsa kładę cebulę pokrojoną w pół plasterki i piekę, w razie potrzeby podlewając rosołem. Mięso jest "wilgotne, kruche i doprawione równomiernie.

Czasem takie ugotowane udka (przed gotowaniem kroję na dwie części) solę, pieprzę, panieruję jak schabowe i smażę. PYCHA!
kokosz
ja często robię udka duszone z warzywami :) udka myję układam w garnku podlewam wodą, do tego kostka rosołowa, wegeta, pieprz, rozmaryn,( lub jakieś inne zioła według upodobań) ziele angielskie, liść laurowy, czosnek.... wszystko gotuję pod przykryciem... do tego na tarce na średnich oczkach ścieram warzywa tj marchewkę, pietruszkę, seler, czasami dodaję pora pokrojonego na plasterki.. i wszystko razem gotuję do miękkości. przed podaniem posypuję natką pietruszki. Podaję z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką. Smacznego:)
monilajsa
Ja piekę w rękawie do pieczenia zawsze są soczyste
mammma
ja też lubię piec w rękawie. uważam też że dobrze jest natrzeć mięso przyprawami, nie tylko posypać i pozostawić na kilka godzin. i dopiero potem piec.
emiliab
Ja piekę pod folią aluminiową i jakieś ostatnie 10-15 minut bez przykrycia aby się zarumieniły.
aKajka
Udka solę, nacieram wyciśniętym czosnkiem (zwłaszcza teraz przy przeziębieniach!), na każde daję odrobinę masełka i wsadzam do naczynia żaroodpornego. Chwilę piekę pod przykryciem, dolewam odrobinę wody i potem raz na jakiś czas polewam sosikiem (to bardziej dla koloru). Potem piekę odkryte, żeby się ładnie zarumieniły.
tymianek
wszystkie mięsa piekę w rękawie, a żeby miały chrupiącą skórke, pod koniec pieczenie rozcinam rękaw i jeszcze chwilę tak podpiekam
Ups, chyba coś nie działa. Prosimy, odśwież stronę lub spróbuj ponownie później.